Connect with us

Laptop

Csupasz PC-k

A legtöbb esetben, ha komplett gépet vásárolunk, ki kell fizetnünk a telepített – rendszerint Windows – operációs rendszert. Szerencsére azonban van más alternatíva is…

A bevezetőben tett megállapítás a márkásabb gépekre jellemző inkább. Ezeknek az árában ugyanis eleve benne foglaltatik az operációs rendszer ára is, függetlenül attól, hogy a vásárlónak szüksége van-e rá vagy nincs.

Természetesen azok a vállalatok, melyek PC-k összeszerelésével foglalkoznak, jelentős árengedményt kapnak a Microsofttól, hiszen nagy tételben veszik meg az operációs rendszereket. A vásárlók egy részének azonban az előre telepített – és kifizettetett – szoftver nem kell. Van olyan, aki ingyenes operációs rendszert szeretne telepíteni a gépre, van olyan, aki egy már nem működő PC helyett üzemeltetné az új gépet, s a szükséges programok használati jogával rendelkezik. Elképzelhető azonban az is, hogy van olyan, aki kockáztat, s illegális másolatot telepít valamelyik kereskedelmi operációs rendszerből, vagy egyszerűen csak ki szeretne próbálni többféle megoldást és a számára legmegfelelőbbet akarja csak kifizetni.

A Wal-Mart most egy olyan megoldással állt elő, mellyel mindenki jól jár (kivéve tán a Microsoftot). A Wal-Mart által forgalmazott Microtel PC márkanévre hallgató számítógépek ugyanis sem monitort, sem pedig operációs rendszert nem tartalmaznak, így ezek árait sem kell kifizetni. A kínálat jelenleg kilenc darabból áll, kezdve az alkalmi vételnek számító 399 dolláros, 1 GHz-es Duron vagy Celeron modelltől egészen a 869 dolláros, 2 GHz-es P4-ig. Érdemes egyébkén megnézni az árakat, látható, hogy mennyi a különbség az operációs rendszerrel ellátott és az azt nélkülöző számítógépek esetében.

A Microsoft egyébként ezentúl mintegy 4 dollárnyi összeggel nagyobb bevételhez jut, s teszi ezt minden egyes, Microsoft operációs rendszerrel eladott gép után. Néhány nagyobb cég, mint például a Dell vagy a HP-Compaq inkább megfizeti – és megfizetteti – a nagyobb összeget…Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom