Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel processzor 10 GHz-en

Laptop

Intel processzor 10 GHz-en

Akár ekkora sebességre is képes lesz a mai napon bemutatásra kerülő új processzor.

Még a mai nap folyamán bejelentésre kerül az első olyan, szerverekbe szánt processzor, mely a Pentium 4-es architektúrára épül. A Prestonia kódnevű Xeon chip egy- és kétprocesszoros, Intel-alapú szerverekben teljesít majd. A processzor ugyan nem nyújt elődeihez képes hatalmas sebességnövekedést, ám azért érezhető mértékben erősödik a teljesítmény: az új chip akár 50 százalékkal is gyorsabban működhet. Nem marad új chipset nélkül sem a piac, az Intel ugyanis nemsokára bejelenti az E7500 nevű lapkakészletet is.

Egy 2,2 GHz-es sebességen működő processzorral prezentálták a fejlesztést, melyet egy DDR RAM-os konfigurációban helyezték el (a cég tervei szerint a CPU sebességhatára valahol 10 GHz közelében lesz). A processzor egyébként 400 MHz-es FSB-vel rendelkezik és akár 16 GB-nyi memóriában tárolt adattal is képes megbirkózni (szemben a PIII-as Xeon 12 GB-os korlátjával). A Prestonia képes együtt dolgozni olyan alaplapokkal, melyekben a PCI-X szabvány biztosítja az adatátvitelt a chipset és a tárolóeszközök között (ennek sebessége kétszer nagyobb a régebbi PCI szabványnál, 3,2 GB/sec).

Rendelkezik ezen felül még a hyper-threading technológiával is, mely lehetővé teszi a processzornak, hogy egyszerre két alkalmazást vagy folyamatot is végrehajthasson ugyanabban az időben (például míg az egyik integer egység grafikai számításokat végez, addig a lebegőpontos rész egy másik feladattal foglalkozik). A nagyobb teljesítmény érdekében 512 KB másodlagos cache került a processzormag mellé. Az 1,8 GHz-es processzor ára 251 dollár, a 2 GHz-es példányé 417 dollár, míg a 2,2 GHz-es modellé 615 dollár.

A Prestonia támogatása növekvőben van: többek között a Compaq, a Hewlett-Packard, az IBM és a Dell még a héten bemutatják az erre a processzorra épülő konfigurációikat. A CeBiten pedig megjelennek a 4 vagy annál több CPU-val felszerelt szerverek is.

Egy héten belül felgyorsulhat a McKinley (az Itanium következő verziója) hódító útja is, melyet az Intel direkt a Sun és az IBM chipek ellenében hozott létre. Ezzel a chipgyártó cég továbbra is tartja magát az egy- és kétprocesszoros rendszerek terén (itt több mint 90 százalékos részesedéssel rendelkezik), de a 4-nél több processzort tartalmazó szerverekben azonban oly ritka példány az Intel CPU, mint a fehér holló.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés