Connect with us

technokrata

Intel processzor 10 GHz-en

Laptop

Intel processzor 10 GHz-en

Akár ekkora sebességre is képes lesz a mai napon bemutatásra kerülő új processzor.

Még a mai nap folyamán bejelentésre kerül az első olyan, szerverekbe szánt processzor, mely a Pentium 4-es architektúrára épül. A Prestonia kódnevű Xeon chip egy- és kétprocesszoros, Intel-alapú szerverekben teljesít majd. A processzor ugyan nem nyújt elődeihez képes hatalmas sebességnövekedést, ám azért érezhető mértékben erősödik a teljesítmény: az új chip akár 50 százalékkal is gyorsabban működhet. Nem marad új chipset nélkül sem a piac, az Intel ugyanis nemsokára bejelenti az E7500 nevű lapkakészletet is.

Egy 2,2 GHz-es sebességen működő processzorral prezentálták a fejlesztést, melyet egy DDR RAM-os konfigurációban helyezték el (a cég tervei szerint a CPU sebességhatára valahol 10 GHz közelében lesz). A processzor egyébként 400 MHz-es FSB-vel rendelkezik és akár 16 GB-nyi memóriában tárolt adattal is képes megbirkózni (szemben a PIII-as Xeon 12 GB-os korlátjával). A Prestonia képes együtt dolgozni olyan alaplapokkal, melyekben a PCI-X szabvány biztosítja az adatátvitelt a chipset és a tárolóeszközök között (ennek sebessége kétszer nagyobb a régebbi PCI szabványnál, 3,2 GB/sec).

Rendelkezik ezen felül még a hyper-threading technológiával is, mely lehetővé teszi a processzornak, hogy egyszerre két alkalmazást vagy folyamatot is végrehajthasson ugyanabban az időben (például míg az egyik integer egység grafikai számításokat végez, addig a lebegőpontos rész egy másik feladattal foglalkozik). A nagyobb teljesítmény érdekében 512 KB másodlagos cache került a processzormag mellé. Az 1,8 GHz-es processzor ára 251 dollár, a 2 GHz-es példányé 417 dollár, míg a 2,2 GHz-es modellé 615 dollár.

A Prestonia támogatása növekvőben van: többek között a Compaq, a Hewlett-Packard, az IBM és a Dell még a héten bemutatják az erre a processzorra épülő konfigurációikat. A CeBiten pedig megjelennek a 4 vagy annál több CPU-val felszerelt szerverek is.

Egy héten belül felgyorsulhat a McKinley (az Itanium következő verziója) hódító útja is, melyet az Intel direkt a Sun és az IBM chipek ellenében hozott létre. Ezzel a chipgyártó cég továbbra is tartja magát az egy- és kétprocesszoros rendszerek terén (itt több mint 90 százalékos részesedéssel rendelkezik), de a 4-nél több processzort tartalmazó szerverekben azonban oly ritka példány az Intel CPU, mint a fehér holló.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle