Connect with us

Letölthető az egér születése – megfilmesített bemutatkozás

Laptop

Letölthető az egér születése – megfilmesített bemutatkozás

Nincs olyan ember, aki ne ismerné az egeret, létrehozásáról azonban keveset tudunk. Most megtekinthető filmen, hogyan is történt a nagy esemény.

Aki ma számítástechnikával foglalkozik, teljesen természetesnek veszi, hogy jobb (vagy bal) kéz felől ott figyel egy barátságos formájú kis műanyag eszköz. Az egér mára rengeteg alakot öltött, kapható ergonomikus kivitelben, hanyatt fordítva, bal kézre igazítva, görgővel, extra gombokkal ellátva; működhet optomechanikai és tisztán optikai módon, az erő-visszacsatolásnak köszönhetően még remeghet is kezünk alatt, tehetünk bele akár elemet is, adhat ki magából rádió- vagy infrajeleket – egyszóval szinte minden létező formában (és színben) találkozhatunk vele.

De nem volt ez mindig így – a számítógépek hőskorában nem létezett még a derék cincogó. Kezdetben csak lyukkártyás bevitellel lehetett működésre bírni a számítógépeket, aztán közvetlen billentyűzetről is vezérelhetővé váltak a masinák. A Holdra szállás előtt kevesebb, mint egy évvel Douglas C. Engelbart és másik tizenhét kutatótársa 6 évnyi munka után bemutatott egy forradalminak számító eszközt.

Egy San Francisco-ban tartott konferencián a nyilvánosság elé tárták az akkor még fából készült egeret (és emellett még sok más egyebet, a teljesség igénye nélkül: hypertext, dinamikus file linkelés, osztott képernyős munka stb.).

E neves eseményt megörökítették az utókornak, amely nemrég nyilvánosságra került, a Stanford Egyetem jóvoltából. Aki kíváncsi, hogyan jött világra és mire volt képes az első egér, az látogasson el a felsőoktatási intézmény honlapjára és tekintse meg a RealVideo formátumban elérhető, több részre szabdalt filmet. Ha pedig megnézte, talán még közelibbé válik számára ez az egyszerűségében nagyszerű eszköz: az egér.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom