Connect with us

technokrata

Epox KT333 alaplapok

Laptop

Epox KT333 alaplapok

Az Epox új alaplapjai között van olyan, ami rögvest elavulttá is teszi a legújabb Via chipet.

Az Epox néhány héten belül négy alaplapot dob piacra az új KT333-as alaplapi vezérlővel. A 8K3A sorozat négy darabból áll: 8K3AL, 8K3A, 8K3A+, 8K3A2. Az első kivételével mindegyikre integráltak POST diagnosztikai kártyát, ahogy azt az Epoxnál mostanában szokás.

A 8K3A nem is tartalmaz ezeken kívül más érdekességet. A 8K3A+ egy HPT372-es RAID vezérlővel több, ez szokás szerint további négy egység csatlakoztatását teszi lehetővé. Ezek, akárcsak az alaplap déli hídjához, a 8233A-hoz csatlakozók, ATA/133-as egységek is lehetnek. Mint sokszor elmondtuk már, ez még sokáig nem a sebesség, hanem a nagyméretű merevlemezek kezelése miatt fontos. Hasonló alaplapot persze sok más gyártó is fog piacra dobni, például a Gigabyte GA-7VRXP, az MSI KT3 Ultra ARU is ilyen lesz, és persze az Asus A7V33-nak is várható RAID-es változata.

Arról azonban eddig nem kaptunk hírt, hogy HPT374-es chipet akarna valaki felhasználni. Ez nem kettõ, hanem négy IDE vezérlőt tartalmaz, így összesen éppen egy tucat merevlemezt akaszthatunk a 8K3A2 alaplapra. Ez azonban az északi és a déli híd közötti 266 Mbyte/s sebességû V-Link kapcsolatot meglehetősen leterheli, így már az EP-8K5 sorozat is készülődik, körülbelül két hónap múlva jelenik meg.

Ezen VT8235 déli híd lesz, aminek a 533 MByte/s sebességû V-Link kapcsolat a legfontosabb újdonsága. Ez lesz az elsõ olyan Via déli híd, amely integrált USB 2.0 vezérlővel is rendelkezik, addig a külön VT6202 chipet használhatják az alaplapgyártók (a Gigabyte GA-7VRXP-n van is). Az ezután következő, VT8237 típusjelû déli híd már SerialATA-t, az AMD HyperTransport technológiáját, sőt minden valószínűség szerint még drótnélküli Ethernetet is támogat majd…Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle