Connect with us

technokrata

LCD hiány, drágább termékek

Laptop

LCD hiány, drágább termékek

Napjainkban számos készülékben alkalmaznak LCD kijelzőt. A mobiltelefonok, a tenyérgépek, a liftek, a flat-panel monitorok, az órák stb. az LCD segítségével folytatnak – a legtöbbször – egy, néha azonban kétirányú kommunikációt a felhasználóval.

Bár eredetileg csak a flat-panel monitorokat gyártó cégek számítottak rá, hogy ez év elejétől hiány lép majd fel a készülékek alapjául szolgáló folyadék-kristályos kijelzőkből, mostanra azonban kiderült, hogy ennél többről van szó. A jelenlegi állás szerint nem csak az említett cégeket érinti a hiány, hanem a piac többi résztvevőjét is.

A kialakuló alapanyag hiány miatt számítani kell rá, hogy az LCD-t használó berendezések egy része drágulni fog, ez az árnövekedés leginkább a notebookokat, a mobiltelefonokat, a flat-panel monitorokat és a tenyérgépeket érintheti.

Egyébként már 1999-ben is kialakult hasonló helyzet, bár akkor még sokkal kisebb volt a piac. Az 1999-ben keletkezett hiány 2000-re is átnyúlt, ám a gyártók belehúztak, s a 2001-es évben túlkínálat volt a termékből. A technológia elterjedésével az ár is csökkent, több LCD-t használó berendezés készült, ez vezetett az újabb hiány kialakulásához. A hírek szerint az idei évben még mindig nem lesz elég kijelző, de 2003-ban lassan helyreáll a kínálat és a kereslet egyensúlya. Például, míg 2000. januárjában a globális igény 600 ezer négyzetméter volt, addig ez az érték 2000. decemberére 810 ezer négyzetméterre emelkedett. Azóta a havi LCD igény, minden hónapban 10 százalékkal ”növöget”.

A gyártók nem voltak felkészülve ekkora igények kiszolgálására, s bár néhány nagyobb vállalat új üzemeket épített, azok beindulására – a tervektől a gyártásig – körülbelül 2 évet kell várni. A növekvő igények egy részéért a PC-gyártó cégek is ”felelősek”, hiszen több olyan vállalat is van, amely a nem túl távoli múltban jelent meg – versenyképes árú – flat-panel monitort tartalmazó konfigurációkkal.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle