Connect with us

Ventilátor nélküli számítógépek: már sorozatgyártásban!

Laptop

Ventilátor nélküli számítógépek: már sorozatgyártásban!

Zajos számítógépeinket nem kell abakuszra cserélni, ha halkabb működésre vágyunk…

Az északi államok kivételével csak a hegyvidéki embereknek nincsen gondja egy számítógép megfelelő hűtésével. Gyakorlatilag nincs olyan gép (és processzor), aminek ne jönne jól még egy kis hőmérsékletcsökkentés. Esetleg egy halkabb hűtési eljárás.

Aki aludt már gépteremben, vagy dolgozott huzamosabb ideig sok számítógép között, az tudja csak igazán, mennyire zavaró a ventilátorok folyamatos búgása. A mozgó alkatrészeket ugyan ki lehet cserélni, ha már elöregedtek („csapágyassá vált a rendszer”), de ez csak ideiglenes megoldás, ugyanis előbb-utóbb az új ventilátor is elromlik. Az egyre jobb hatásfokú hűtőbordák is csak ideig-óráig segítenek, a végtelenségig ugyanis nem lehet fokozni méretűket.

A Signum Data ezért olyan megoldást keresett, amellyel a gépekből kiszűrődő zajok nagy részét meg lehet szüntetni. Persze a cég nem találta fel a spanyolviaszt, de az összes ventilátort eltüntették a számítógép belsejéből. Miért képes ennek ellenére mégis üzemelni a masina? Nagyon egyszerű a válasz: vízhűtést alkalmaznak (valamint a tápegység csak 150 wattos teljesítménnyel működik). Ráadásul a processzor (mely lehet akár Intel, akár AMD, akár Via chip is) körül keletkező hőt elvezetik a ház alumínium dobozához.

Ezeket az igen csendes gépeket főként olyan területekre ajánlják, ahol nagyon fontos az, hogy egy számítógép ne legyen zajos (például a gyógyászatban). Ennek megfelelően otthoni felhasználásukra egyelőre várni kell, de ami késik, az nem (feltétlenül) múlik…Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom