Connect with us

A rendszerintegrátorok megkaphatják a Windows forráskódját

Laptop

A rendszerintegrátorok megkaphatják a Windows forráskódját

A Microsoft „Megosztott Forráskód” Kezdeményezése keretében a világ 30 országának 150 rendszerintegrációs tevékenységet végző vállalata kaphat hozzáférést a Microsoft Windows-ainak, így többek között a Windows XP operációs rendszernek forráskódjához.

Az elmúlt évben meghirdetett kezdeményezés köre így jelentősen kitágul, s az egyes fejlesztőcsoportokon, kutatási tevékenységet végző felsőoktatási intézményeken, minősített partnereken és ügyfélcsoportokon kívül immár a rendszerintegrátor cégek és az arany fokozatú támogató központok is bepillantást nyerhetnek a Microsoft-termékek forráskódjaiba. A vizsgálható termékek között megtalálható a Windows 2000 és a Windows XP operációs rendszer, a Windows .NET Server, valamint a Windows CE 3.0 és a Windows CE .NET.

A rendszerintegrátoroknak szóló Forráskód Licencelési Program (SISLP) lehetővé teszi, hogy ezek a vállalatok a forráskód tanulmányozásával és mélyreható ismeretével megbízható és biztonságos Windows-alapú megoldásokat dolgozzanak ki, egyúttal gyorsabban reagálhassanak az ügyfelek esetleges hibajelzéseire. A most bejelentett program mind a rendszerintegrációs partner vállalatok, mind a Microsoft-technológiákat alkalmazó ügyfelek számára jelentős lépésként értékelhető.

A Megosztott Forráskód Kezdeményezés kiszélesítésével a rendszerintegrátorok, mint pl. a Compaq és az Avanade üzletileg kritikus támogatási szolgáltatásaikat hatékonyabbá és gyorsabbá tehetik, ezáltal is növelve ügyfeleik IT infrastrukturáinak biztonságát és megbízhatóságát.

„Azzal a hittel és meggyőződéssel osztjuk meg legértékesebb szellemi tulajdonunkat partnereinkkel, hogy egy integrált szoftver-ekoszisztáma kritikus fontossággal bírhat az egész világgazdaság és a IT ipar teljesítményének jövőjét illetően. – mondta Craig Mundie, a Microsoft alelnöke.”

Az ún. Shared Source (Megosztott Forráskód) Kezdeményezés a szoftverlicencelési modell egyensúlyra törekvő megközelítésén alapul, mely a különböző programok útján szélesebb körű hozzáférést biztosít a Microsoft-termékek forráskódjaihoz, mindemellett azonban megőrzi a szellemi tulajdon sértetlenségét. Mindez biztosítéka annak, hogy a szoftverfejlesztés és -kereskedelem a világgazdaságot meghatározó, sikeres gazdasági tevékenység lehessen. A Megosztott Forráskód Kezdeményezés keretrendszere már eddig is jó néhány kutatóintézmény, üzleti partner, ügyfélcsoport, és fejlesztőközösség számára tette elérhetővé a Microsoft-termékek forráskódjait.

A kezdeményezés a jövőben is szélesedik majd, és a kereskedelmi szoftvermodellre épülve, a szellemi tulajdon védelme mellett, bővülő termékkörben teszi lehetővé a Microsoft-szoftverek forráskódjainak tanulmányozását.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom