Connect with us

technokrata

A PMA küszöbén: új 2 Mpixeles fix fókuszú digitális fényképezőgép a Sony-tól

Laptop

A PMA küszöbén: új 2 Mpixeles fix fókuszú digitális fényképezőgép a Sony-tól

A Sony három új CyberShot-ot jelentett be még a PMA megkezdése előtt. Ezek közül kettő gép a belépő szintre egy pedig a közép kategóriába sorolható.

A Sony CyberShot digitális fényképezőgépek már alakjukról megismerhetők. A gépek érdekes U alakú formája már megszokott ezeknél a gépeknél. Az új gépekbe több előre beállított fehéregyensúlyt építettek be. Az autofókusz rendszer immár 3 pontos rendszerű, teljesen automata (vagyis a három fókuszpont közül nem a felhasználó választja ki a megfelelőt, hanem a gép). Mindhárom gépbe új zajcsökkentő eljárást építettek be, mellyel elsőként az 5 Mpixeles Sony DSC-F707-ben találkozhattunk, bár ez a változat már továbbfejlesztett. Nagy záridők esetén az ún. darkframe eljárást alkalmazzák, mely a fotó elkészítése után a rekesz zárvatartása mellett készít egy újabb képet, majd az új képben lévő hotpixeleket kivonja az eredeti képből. Ennek előnye a megbízható, szinte 100%-os működés, hátránya az expozíciós időhöz képes dupla időszükséglet. A fénymérési módokat is kiegészítették a mátrix fénymérési móddal. A sorozatfényképezés is az eddigi leggyorsabb lett, lehetőség van akár 30 kép/mp-es sebességgel is fotózni (a 15 és 8 kép/mp-es sebességen kívül) maximum 16 képig. Ez a belső memória nagy méretére utal. A mozgókép készítésekor az MPEG HQX mód kiválasztása esetén 320×240 pixeles felbontásban 8 kép/mp sebesség mellett akármilyen hosszú felvétel készíthető (közvetlenül a MemoryStick kártyára rögzít a gép).

A Sony DSC-P31 2,1 Mpixeles CCD-t tartalmaz. Ennek megfelelően maximum 1600×1200 képpontos fotók készíthetők. A használható kisebb felbontások: 1280×960, 640×480. A CCD analóg jeleit 12 bites analóg/digitális átalakító viszi át digitális rendszerbe. Az optika fix fókusztávolságú, így optikai zoom-ra alkalmatlan. A fényerő F2,8-as, mely átlagosnak tekinthető. Az optikai zoom hiányát 3x-os digitális ”zoom” kívánja pótolni. Az autofókuszon kívül használhatunk kézi fókuszbeállítást is, azonban ilyenkor mindössze 5 beállított fókusztávolság közül választhatunk. A legkisebb tárgytávolság normál módban 10 cm, makró esetén nem megadott. A fényképezőgép érzékenysége ISO100-nak megfelelő, de beállítható ISO200 vagy ISO400-as érzékenység is. A fehéregyensúly kiválasztásakor választhatunk automatikus, napfény, felhős/árnyék, izzólámpás megvilágítás, vagy fénycsöves megvilágítás közül. Ezek közül hiányolom a kézi beszabályozás lehetőségét. A rekesz F2,8 vagy F8,0 lehet, melyek között sajnos csak átmenet nélkül válthatunk. A zársebességet az automatika 1/30-ad és 1/1000-ed mp között állítja be. Talán a nagyobb záridők néha hiányozhatnak, ezt próbálja pótolni a ”Night Scene” beállítás, amikor akár 2 mp-es záridőt is választhat a gép. A beépített vaku hatótávolsága 40 cm és 3,8 méter közötti, a sötétben történő könnyű fókuszálást narancsszínű segédfény könnyíti meg. A gép optikai keresője megfelelően közel helyezkedik el az optikához, így viszonylag kis parallaxis hiba alakulhat ki, még közeli tárgytávolság esetén is. A hátsó LCD megjelenítő 1,6 ”-os, sajnos mindössze 61 ezer pixel megjelenítésére alkalmas, ami az átlagot tekintve alacsonynak mondható. A fényképezőgéphez 8 MB-os MemoryStick-et kapunk. A gép működtetéséhez 2 darab AA-méretű akkumulátorra van szükség. Talán fontos is, hogy egy ilyen olcsó gép ne a drága InfoLithium akkumulátorokat használja. Az akkutöltőket azonban megkapjuk a géphez.A fényképezőgép méretei: 106x58x40 mm, tömege 231 gramm. A boltokban áprilistól lehet megvásárolni, 220 USD-ért.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle