Connect with us

technokrata

A PMA küszöbén: 3 Mpixeles digitális fényképezőgép a Sony-tól

Laptop

A PMA küszöbén: 3 Mpixeles digitális fényképezőgép a Sony-tól

A Sony is három új gépet jelentett be még a PMA megkezdése előtt. Ezek közül kettő gép a belépő szintre egy pedig a közép kategóriába sorolható. Nézzük mire képes a ”három megás”.

Az új gépekbe több előre beállított fehéregyensúlyt építettek be. Az autofókusz rendszer immár 3 pontos rendszerű, teljesen automata (vagyis a három fókuszpont közül nem a felhasználó választja ki a megfelelőt, hanem a gép). Mindhárom gépben új zajcsökkentő eljárás működik, mellyel elsőként az 5 Mpixeles Sony DSC-F707-ben találkozhattunk, bár itt már a továbbfejlesztett változat található. Nagy záridők esetén az ún. darkframe eljárást alkalmazzák, mely a fotó elkészítése után a rekesz zárvatartása mellett készít egy újabb képet, majd az új képben lévő hotpixeleket kivonja az eredeti képből. Ennek előnye a megbízható, szinte 100%-os működés, hátránya az expozíciós időhöz képes dupla időszükséglet. A fénymérési módokat is kiegészítették a mátrix fénymérési móddal. A sorozatfényképezés is igen gyors lett, lehetőség van akár 30 kép/mp-es sebességgel is fotózni (a 15 és 8 kép/mp-es sebességen kívül) maximum 16 képig. Ez a belső memória nagy méretére utal. A mozgókép készítésekor az MPEG HQX mód kiválasztása esetén 320×240 pixeles felbontásban 8 kép/mp sebesség mellett akármilyen hosszú felvétel készíthető (közvetlenül a MemoryStick kártyára rögzít a gép).

A Sony DSC-P71 3,3 Mpixeles CCD-t tartalmaz. Ennek megfelelően maximum 2048×1536 pixel felbontású fotók készíthetők. A használható kisebb felbontások: 1600×1200, 1280×960, 640×480. A CCD analóg jeleit 14 bites analóg/digitális átalakító viszi át digitális rendszerbe, mely a két eddigi új géphez képest nagyobb dinamika tartományt ígér. Az optika 39-117 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be (35 mm-es rendszerbe átszámítva), így 3x-os optikai zoom-ra alkalmas. A fényerő F2,8-as, mely jónak mondható. Az optikai zoom-ot 2x-es digitális ”zoom” egészíti ki. Az autofókuszon kívül választhatunk az 5 előre beállított fókusztávolság közül. A legkisebb tárgytávolság normál módban 50 cm, makró esetén 10 cm. A fényképezőgép érzékenysége ISO100-nak megfelelő, de beállítható ISO200 vagy ISO400-as érzékenység is. A fehéregyensúly kiválasztásakor választhatunk az automatikus, napfény, felhős/árnyék, izzólámpás megvilágítás, vagy fénycsöves megvilágítás beállítások közül. Itt is hiányolom a kézi beszabályozás lehetőségét.

A rekesz F2,8 vagy F8,0 lehet, melyek között nincs átmenet. A kevés rekeszállás sajnos sokszor hiányozhat. A zársebességet az automatika 1/30-ad és 1/2000-ed mp között állítja be, tehát a másik két géphez képest gyorsabb a zár. A nagyobb záridőket itt is a ”Night Scene” módban érhetjük el, ekkor 2 mp-es záridőt is választhat a gép. A beépített vaku hatótávolsága 40 cm és 3,8 méter közötti, a sötétben történő könnyű fókuszálást narancsszínű segédfény könnyíti meg. Sorozatfényképezés esetén mind a három gép 1280×960 pixeles felbontásban, maximum 16 képet képes készíteni 30, 15 vagy 7,5 kép/mp-es sebességgel. A gép optikai keresője ugyanott helyezkedik el, mint a DSC-P51-nél, így viszonylag kis parallaxis hiba alakulhat ki. A hátsó LCD megjelenítő 1,5 ”-os, 123 ezer pixel megjelenítésére alkalmas, ami átlagosnak tekinthető.

A fényképezőgéphez 16 MB-os MemoryStick-et kapunk. A gép működtetéséhez 2 darab AA-méretű akkumulátorra van szükség. Talán fontos is, hogy egy ilyen olcsó gép ne a drága InfoLithium akkumulátorokat használja. Az akkutöltőket azonban megkapjuk a géphez. A fényképezőgép méretei: 125x58x44 mm, tömege 284 gramm. A boltokba áprilisra kerül, 400 USD-ért lesz majd kapható.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle