Connect with us

technokrata

Jövőre ingyen Internet-elérés jár a fiataloknak

Laptop

Jövőre ingyen Internet-elérés jár a fiataloknak

Az Ifjúsági és Sportminisztérium legújabb programjának eredményeként a jövő évtől minden 14 és 29 év közötti fiatal ingyenes Internet-eléréshez juthat.

A Magyar Hírlap híre szerint az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) által megrendelt kutatás eredményeiből kiderült, fennáll a veszélye annak, hogy a fiatalok között úgynevezett infokommunikációs szakadék alakul ki. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy azok a tizen-huszonévesek, akik nem rendelkeznek Internet-eléréssel, közép- vagy felsőfokú tanulmányaik megkezdésekor hátrányba kerülhetnek rendszeresen a Világhálóra kapcsolódó társaikkal szemben, ezért indokolt az ingyenes Internet bevezetése. A kétmillió főt számláló 14-29 éves korosztályból egyébként a becslések szerint csak durván 500-700 ezren szeretnének otthonról ingyenesen internetezni.

Bár pontos adatok az ISM programjáról egyelőre nem állnak rendelkezésre, annyit már most is tudni, hogy bevezetése több lépcsőben fog zajlani. Elsőként idén májusban juttatnak tízezer fiatalt ingyenes otthoni Internet-eléréshez, ám azt egyelőre nem tisztázott, hogy kiválasztásuk miként fog megtörténni. Mindenesetre a kiválasztott fiatalok részére eljuttatnak egy telepítő lemezt, amellyel aztán csatlakoznak a Viláhálóra, ám a használat költségét nem ők, hanem az ISM fizeti ki az Internet-szolgáltatók forgalmi adatai alapján. (Itt felmerül az a kérdés is, hogy ez a bizonyos telepítőprogram esetleg csak Windows operációs rendszerek alá lesz-e elérhető?) Mindemellett az országban 150 helyen olyan úgynevezett információs pontokat tervez kialakítani az ISM (javarészt művelődési házakban, könyvtárakban), amely helyekről térítésmentesen lehet majd internetezni valószínűleg a hamarosan bevezetésre kerülő ingyenesen igényelhető ifjúsági kártya bemutatása után (az otthoni ingyenes Internet igénybevételéhez is szükség lesz egy ilyen kártyára).

Az ISM várakozásai szerint az idei évben az ingyenes Internet program költsége az idei évben körülbelül félmilliárd forintot tesz majd ki, azonban 2003-ra már 2,2-4 milliárd forintos költségre számítanak. Ha minden a terv szerint halad, a jövő év során fokozatosan, 1-2 hónapos késleltetéssel juthatnak majd hozzá a különböző korosztályok az ingyenes Internet-eléréshez (valószínűleg elsőként a 18 évesek csatlakozhatnak majd a programhoz).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák