Connect with us

Hirdetés

technokrata

Le kell cserélnünk alaplapjainkat?

Laptop

Le kell cserélnünk alaplapjainkat?

Az Intel év végére alapjainak szinte az összes régi verzióját kiváltja újabb darabokkal, több olyan népszerű megoldást is alkalmazva, amik eddig esetleg hiányozhattak számítógépeinkből. Mindenki kedvére válogathat, mert a kínálat bőséges – persze ehhez ki kell nyitni rendesen a pénztárcákat…

A 80-as években az Intel processzorok egyeduralkodása és a technika lassabb fejlődése miatt nem volt túl nagy választék az alaplapok terén. A 486-osok megjelenésével azonban növekedésnek indult az alaplapok közti választék, a Pentium processzor megjelenésével pedig (az Intel piacszegmentáló taktikájának köszönhetően) már a kereskedelemben kapható processzorok között is volt akkora különbség, hogy egyszerre több chipkészlet közül is lehetett választani.

A helyzet tovább komplikálódott a Celeronok megjelenésével, és ezt még sikerült megfejelni a piacon kapható memóriatípusok megtöbbszöröződésével (SDRAM, 266/333 MHz-es DDR RAM, Rambus). Nem csoda hát, hogy az ember már nem igazodik ki olyan könnyen az egyes chipkészletek között.

Semmi remény arra, hogy a helyzet egyszerűsödne: az Intel 2002-es alaplapi útitervét megtekintve látható, hogy idén is születik pár új sorozat. Május környékére várható például a 850E kódnevű, Rambus támogatású chipkészlet, mely már 533 MHz-es front side bust biztosít a processzornak. Ez két alaplapban kerül ki a piacra: a D850EMV2 (standard ATX-es verzió) és a D850EMD2 (ez pedig a microATX modell) formájában. Mindkettő támogatja a 2.0-ás USB-t és a négyszeres sebességű AGP-t.

Vele közel egy időben a 845E chipkészlet két alaplapban is piacra kerül: a D845EBG2 és a D845EPT2 (ezek a DDR memóriát támogatják). Együtt indul velük az Intel integrált grafikai processzorral rendelkező alapjainak két szériája is: a D845GBV és a D845GRG (ezek szintén DDR memóriát képesek befogadni, valamint támogatják az USB 2.0-át is).

A harmadik negyedévre várható a 845GL lapkakészlet bemutatkozása, mely a 845G-nek egy lebutított variánsa. A D845GLAD és a D845GLLY microATX alapúak, 400 MHz-es FSB-t és USB 2.0-át támogatnak. Rendelkeznek integrált grafikai megjelenítővel, az egyetlen különbség köztük a felhasználható memóriatípusban rejlik: az egyik DDR, a másik standard SDRAM modulokat alkalmaz operatív tárként.

Ezen új alaplapok (a 845GL chipkészletet használók kivételével) lecserélik az Intel régi modelljeit, ezzel süllyesztőbe küldve a 815-ös modelleket (búcsút intve ezzel a Pentium 3-nak). Egy kis rés marad csak a termékpalettán: a 333 MHz-es DDR memóriák támogatottságára egyelőre nem jelentkezik lapkakészlet. Az Intel elveti ezt a vadhajtást, vagy csak kivárja az időt, míg megérik a piac ennek befogadására? Ezt majd az idő dönti el…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés