Connect with us

technokrata

Beszélő alaplapok

Laptop

Beszélő alaplapok

“System completed Power On Self Test. Computer now booting from operating system.” – az új alaplapok emberi nyelven szólnak a felhasználóhoz. A számítógép “emberré válása”? Egyszerűbb hibakeresés? Vagy talán csak “közönséges” marketingfogás?!

Bármely feltételezés is igaz, tény, hogy az Asus – merthogy ő az elkövető – kétségtelenül korszakalkotó, bár nem túl eredeti ötletet valósított meg a P4B alaplapcsaládban. A POST (Power On Self Test), vagyis a bekapcsolás utáni (ön)ellenőrzés során a boot (rendszerindítás) megkezdésének sikerét vagy kudarcát nem az eddig megszokott sípkódokkal közli, hanem előre tárolt hangmintákat játszik vissza, ezzel olyan hatást keltve, mintha a számítógép mondaná el “intelligensen” “örömét” vagy “bánatát” felhasználójának.

Az Asus Post Reporter nevű szolgáltatás helyettesíti az eddig ismert sípjelzés alapú hibakód-táblázatot – a szükséges információk a beépített PC Speakeren keresztül jutnak el a felhasználóhoz. Bár az elhangzó üzeneteket a PC Speaker szűkre szabott lehetőségei miatt kissé nehéz megérteni, jóval több – összesen 13 – -féle hiba azonosítható általa, mint amennyit az eddigi sípkódos módszer szolgáltatott. Ráadásul a default üzenetek kicserélhetők saját, .wav formátumú hangmintákkal, az alaplapokhoz kapott Winbond Voice Editor szoftver segítségével. Így akár a gép saját hangunkon és/vagy nyelvünkön is szólhat hozzánk…

Érdekes, hogy a kiírt POST-üzeneteket eltakaró vagy az Energy Star logo-t helyettesítő kép pár évvel ezelőtti acorpos bemutatkozása után a sípjelek is kiléptek az “Assembly”-korszakból és “magas szintűek” lettek. Persze megjegyzendő az is, hogy a Windows már sok év óta rendelkezik hasonló képességekkel, tehát nem kellett túl nagy fantázia az előállításához, csak egy újabb “bőrt” húztak le a lassan szakállasodó elképzelésről.

Így vagy úgy, az Asus nem igazán fogja vissza magát, ha arról van szó, hogy extra “szolgáltatásokat” nyújtson az alaplap általános funkciói mellé – gondoljunk csak a koromfekete felületű, saját csavarhúzóval ellátott CUSL2-CB Black Pearl alaplapra.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák