Connect with us

Hirdetés

technokrata

Beszélő alaplapok

Laptop

Beszélő alaplapok

“System completed Power On Self Test. Computer now booting from operating system.” – az új alaplapok emberi nyelven szólnak a felhasználóhoz. A számítógép “emberré válása”? Egyszerűbb hibakeresés? Vagy talán csak “közönséges” marketingfogás?!

Bármely feltételezés is igaz, tény, hogy az Asus – merthogy ő az elkövető – kétségtelenül korszakalkotó, bár nem túl eredeti ötletet valósított meg a P4B alaplapcsaládban. A POST (Power On Self Test), vagyis a bekapcsolás utáni (ön)ellenőrzés során a boot (rendszerindítás) megkezdésének sikerét vagy kudarcát nem az eddig megszokott sípkódokkal közli, hanem előre tárolt hangmintákat játszik vissza, ezzel olyan hatást keltve, mintha a számítógép mondaná el “intelligensen” “örömét” vagy “bánatát” felhasználójának.

Az Asus Post Reporter nevű szolgáltatás helyettesíti az eddig ismert sípjelzés alapú hibakód-táblázatot – a szükséges információk a beépített PC Speakeren keresztül jutnak el a felhasználóhoz. Bár az elhangzó üzeneteket a PC Speaker szűkre szabott lehetőségei miatt kissé nehéz megérteni, jóval több – összesen 13 – -féle hiba azonosítható általa, mint amennyit az eddigi sípkódos módszer szolgáltatott. Ráadásul a default üzenetek kicserélhetők saját, .wav formátumú hangmintákkal, az alaplapokhoz kapott Winbond Voice Editor szoftver segítségével. Így akár a gép saját hangunkon és/vagy nyelvünkön is szólhat hozzánk…

Érdekes, hogy a kiírt POST-üzeneteket eltakaró vagy az Energy Star logo-t helyettesítő kép pár évvel ezelőtti acorpos bemutatkozása után a sípjelek is kiléptek az “Assembly”-korszakból és “magas szintűek” lettek. Persze megjegyzendő az is, hogy a Windows már sok év óta rendelkezik hasonló képességekkel, tehát nem kellett túl nagy fantázia az előállításához, csak egy újabb “bőrt” húztak le a lassan szakállasodó elképzelésről.

Így vagy úgy, az Asus nem igazán fogja vissza magát, ha arról van szó, hogy extra “szolgáltatásokat” nyújtson az alaplap általános funkciói mellé – gondoljunk csak a koromfekete felületű, saját csavarhúzóval ellátott CUSL2-CB Black Pearl alaplapra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés