Connect with us

technokrata

Asus-Nvidia nász: mire képes a két gyártó együtt?

Laptop

Asus-Nvidia nász: mire képes a két gyártó együtt?

Új alaplappal rukkolt elő a termékeinek jó minőségéről ismert Asus cég, melyet az Nvidia chipkészlete köré épített.

A grafikus chipjeiről híressé vált Nvidia nemrég debütált chipkészlete máris széles körben terjed: notebookokban és asztali konfigurációkban egyaránt megtalálhatók. Az A7N266-E jelű Asus alaplap ez utóbbi fajtába tartozik, az Nvidia nForce technológiájára épül, abból is a 420D variánsra.

3 darab 184 érintkezős DIMM modult lehet behelyezni az alaplapba, így összesen akár 1,5 GB operatív tár is rendelkezésére állhat a termék tulajdonosának (azt azért meg kell jegyezni, hogy kétoldalas memóriamodulokból csak kettő fér be, olyan közel kerültek egymáshoz a slotok). Sajnos csak az ATA100-at támogatja, de jelenleg ez azért nem akkora hátrány, hogy emiatt le kelljen írni az alaplapot. 1 AGP Pro, 6 PCI és 1 ACR csatlakozó került rá, valamint 2 ventillátort is el tud látni tápfeszültséggel.

A 420-as chipkészlet sajátossága, hogy tartalmaz egy integrált videóvezérlőt is, ennek teljesítménye a GeForce 2 MX-es kártyákkal ér fel. Szerencsére a már korábban említett AGP slotba másik videókártyát is behelyezhetünk, ezzel megúszható egy esetleges későbbi fejlesztés esetén az alaplap lecserélése. A ráintegrált hang- és hálózati kártya nem okoz csalódást.

Összesen hat USB porttal rendelkezik, melyből kettő került a szokásos helyre, az alaplap hátsó részére. A másik négyet egy konnektor alkalmazásával lehet beüzemelni. Sajnos a 2.0-ás verziót nem támogatja az alaplap.

A BIOS-ra nem lehet panasz: 100 és 172 MHz között 2 MHz-es lépésekben tetszőleges frekvenciaértéket be lehet állítani. Kis szépséghiba, hogy a memória tápfeszültsége csak az alaplapra integrált jumperek segítségével változtatható (bár ehhez oly ritkán kell hozzányúlni, hogy nem befolyásolja az összképet). Az Athlon processzor működéséhez szükséges feszültég 1,675 és 1,85 volt között 0,25 voltos lépésekkel állítható.

A teljesítményteszteken élvonalban teljesítő alaplap 160 dolláros árával drágább ugyan hasonló kaliberű társainál, de mindenképpen figyelemre méltó darabja a piacnak. 415-ös testvére talán mégis népszerűbb lesz, mert elhagyták róla az alaplapra integrált grafikai processzort (valljuk be, azért a GeForce 2 MX már kezd elavulni).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle