Connect with us

technokrata

Az AMD erősít: hamarabb jön az új processzor?

Laptop

Az AMD erősít: hamarabb jön az új processzor?

A vártnál hamarabb jöhet piacra az AMD új processzora, amely alaposan megszorongathatja az Intelt.

Az AMD Athlon processzorai folyamatos fejlődésen mennek keresztül, egyre gyorsabb és gyorsabb példányok látnak napvilágot. Mindamellett gőzerővel folyik az (AMD berkeiben) első 64 bites processzor fejlesztése. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a család első tagjának (a Clawhammernek) mérnöki tesztverziói már az első félév végére kész lehetnek.

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor a 90 nanométeres gyártási eljárással készülő, asztali gépekbe szánt processzor hamarabb debütálhat a nagyközönség előtt, mintsem azt gondolni lehetett volna. Egyes források tudni vélik, hogy az AMD a következő hónapban, a németországi Hannoverben megrendezésre kerülő CeBIT kiállításon bemutatja a Clawhammert. Az állítólag speciális hűtővel stabilizált mintapéldányok mindazonáltal még nem lesznek kaphatók a kereskedelemben, ez csak afféle termék-előrejelzés lesz.

Az Intel legnagyobb riválisa egyébként a Hammer kategóriás processzorok sebességét év végére szeretné 3400+ teljesítményen futtatni, ami azért merész elhatározás egy olyan chip esetében, ami meg sem jelent még (a fenti számítás egyébként nem a valós órajelet jelöli – az ennél az értéknél alacsonyabb -, hanem a vele azonos teljesítményű Thunderbird processzorhoz igazodik).

Az erőltetett ütem már jó néhányszor okozott kisebb-nagyobb hardverhibákat (például emlékezetes volt az első Pentiumoknál tapasztalható lebegőpontos számítás hibája), a fejlődés ütemének gyorsasága viszont jótékonyan hat a kicsivel régebbi termékek árának alakulására. Lesz-e Clawhammer egy hónap múlva? Nemsokára kiderül.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle