Connect with us

technokrata

Linux vs. Windows: nem ellenfelek?

Laptop

Linux vs. Windows: nem ellenfelek?

Egyre népszerűbbek vállalati körökben a különböző disztribúciók, melyekkel nagy költségeket lehet megtakarítani. Egy újabb jelentkező állt be a sorba.

Már jelenleg is telített a Linux disztribúciók piaca, a Sun azonban saját verzióját favorizálja, sőt még rá is erősít: az operációs rendszer fejlesztésén kívül egy új, intelalapú szerverrel is piacra jön (mely csak Linuxot fog futtatni), valamint számos, a cég által készített programot Linux kompatibilissé tesznek.

A döntés oka nyilvánvaló: jelenleg mindenki igyekszik költséget csökkenteni, erre pedig nagyon jó alternatívát kínál egy ingyenes (de a társaihoz képest legalábbis jóval olcsóbb) operációs rendszer. Nem is olyan rég még maga az Amazon is végrehajtott egy ilyen változtatást, ezzel 17 millió dollárt megspórolva egy negyedév alatt.

Korábban úgy vélték: a Linux térnyerése a Windowsoknak okoz elsősorban hátrányt, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy főként a drága Unix rendszerek vesztettek pozíciót. Tavaly minden negyedik új szerverre (az egész piacot figyelembe véve 27 százalék) Linuxot telepítettek, egyes előrejelzések szerint idén ez már 32 százalék körül fog járni (Windowsok esetében ez a két érték 41 és 47, Unixoknál 14 és 10 százalék).

Ugyan többen érvelnek azzal, hogy a tavaly bejelentett 2.4-es Linux kernel óta 17 javítás és frissítés érkezett, és ez túl sok egy folyamatos üzemelésű operációs rendszernek; a Red Hatnál mégis úgy vélekednek, hogy a Linux ideális választás az alacsonyabb költségvetésű cégek számára.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle