Connect with us

Intel XScale processzorok bemutatkozása

Laptop

Intel XScale processzorok bemutatkozása

Az Intel XScale processzorai a tenyérgépek és a mobiltelefonok központi egységei lesznek. A gyártó a mai napon, Tokióban mutatta be az új processzor-sorozatok első példányait.

Mint azt Mark Casey, az Intel tenyérgépekkel foglalkozó részlegének marketing igazgatója elmondta, az új termékek óriási értéket képviselnek majd a mobiltelefon piacon. Az új chipek segítségével, eddig elérhetetlen szolgáltatások egész sora válhat rövidesen mindennapjaink részévé.

Az új, XScale technológiát alkalmazó chipek két fő vonalra bonthatók szét. A PXA250 sorozat a 200 MHz-es modellel indul, ezt követi a 300 MHz-es változat, a sort a 400 MHz-en futó példányok zárják, legalábbis egyelőre. A PXA210 133 MHz-es, illetve 200 MHz-es órajellel hajtható meg, ez alacsonyabb frekvencia, mint amit az Intel a StrongARM processzoroknál használ, így ezek a chipek a belépő-szintű tenyérgépek és mobiltelefonok szíveként funkcionálhatnak majd.

Az új processzorokkal készített termékek képesek lesznek majd a StrongARM SA-1110 processzorokra íródott szoftvereket is futtatni. Ilyen CPU-t használ például két ismertebb készülék is, a Compaq Computer által készített iPaq és a Hewlett-Packard által gyártott Jornada is.

A nagyobb teljesítmény érdekében mindkét sorozat 64 kByte on-chip cache memóriát tartalmaz. A külső alkatrészigényt csökkentendő, az Intel a chipekbe integrált néhány fontosabb funkciót is. Az egységek ezért tartalmaznak egy memóriavezérlőt, egy LCD kezelőt és egy bővítő kontrollert is. Ez az integrálás, a készülékek egyszerűbbé tétele mellett, a működéshez szükséges energiaigény szintjére is jótékony hatással van.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom