Connect with us

Véget ért a CD-korszak?

Laptop

Véget ért a CD-korszak?

A HP egy újítással megszabadíthat minket a sok CD közti (adat)keresés nyűgétől.

A szeptemberben meghirdetett Windows XP alapú Pavilion modellekkel a Hewlett-Packard szakított a komplett konfigurációkat CD-vel együtt szállító régi koncepcióval. Az általános eljárás eddig az volt, hogy az összerakott gép mellé mellékeltek egy (vagy több) CD-t, melyen rajta volt az összes olyan program, amely benne volt a számítógép árában, és amit még a felhasználóhoz kerülés előtt feltelepítettek (erről lehetett újraéleszteni a PC-t, ha valami komoly szoftverhiba lépett fel, vagy hardverbővítésre került sor).

Ehelyett a HP egy új megoldást eszelt ki: a számítógép merevlemezének egy, a hétköznapi felhasználó által szinte megtalálhatatlan részére rögzítette az előbb említett szükséges adatokat. Ezen a 4 GB-os partíción így gyakorlatilag minden és mindig együtt van, nem kell többé több korongról összehalászgatni a szükséges állományokat (és nem utolsósorban gyorsabb is, mint a CD-ről való telepítgetés). Az úgynevezett nulla tudást igénylő (Zero-Knowledge) biztonsági eszközök egyelőre csak Észak-Amerikában érhetők el.

Ennek ellenére most forgalomba került egy kiegészítő lemez (melyet körülbelül 10 dollárért vásárolhat meg egy Pavilion tulajdonos), melynek oka az új PC tulajdonosok ódzkodása a szokatlan szolgáltatástól. Két oka is van a merevlemezen tárolt biztonsági adatoktól való berzenkedésnek: egyrészt ha a winchester tönkremegy vagy lecserélésre kerül, akkor odaveszik ez az adatállomány, másrészt pedig azt tapasztalta a HP, hogy az embereket megnyugtatja ezen adatok kézzelfogható (CD-s) jelenléte.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom