Connect with us

technokrata

Lindows: mire képes a Linux és a Windows együtt

Laptop

Lindows: mire képes a Linux és a Windows együtt

Megérkeztek az első tesztelések eredményei, hogyan is működik a Bill Gates rémálmaiért felelős operációs rendszer.

A Linuxon és a WINE-n (windowsalapú programok linuxon való futtatása) alapuló öszvér operációs rendszert többen tesztnek vetették alá, mit tud és mi hiányzik még a jelenleg perben álló cég termékéből.

Egyik vonzó jellemzője a Lindowsnak a telepíthetősége: akár Windows 98 alól is felrakható, de újraindítás után a program CD-jéről, hagyományos módszerrel is feltelepíthető. Az egész procedúra lezajlik 10 perc alatt; linuxos körben szokatlan módon, ugyanis semmiféle beállítgatást nem igényel a szoftver telepítése közben.

A korábban használt alkalmazások a Lindows fő menüjében helyezkednek el, a hamarosan véglegesedés ellenére még bizony jócskán maradt program, ami nem képes működni. A desktopon megtalálható szinte minden, ami Windows környezetből megszokott volt: a merevlemez és a My Documents ikonja, e-mail beállítások stb.

Vitát kelthet pár olyan döntés, ami szokatlan egy Linuxot használónak: például a Lindowsban nincs lehetőség többfelhasználós hierarchia kialakítására, aki hozzáfér a számítógéphez, az hozzáfér mindenhez. Egy másik biztonsági hibának köszönhetően az Outlook segítségével terjedő vírusok ezt a platformot is képesek megfertőzni, viszont a windowsos víruskereső nem képes működni a Lindowson. Egyébként a Xandros Linux program bétaverzióján alapuló operációs rendszer eredeti származása a Debiantól ered, így az ezen a disztribúción alapuló szoftverek futtatásával nincs is gond.

Szintén problémát okozhat viszont az a tény, hogy bármikor is telepítsen fel valaki egy windowsos programot Lindowsára – és az még működik is -, problémáira tanácsadást, hivatalos segítséget nem fog kapni.

Kérdés, hogy kiket céloztak meg a programmal: a Windows használóknak talán bonyolult lehet némely megvalósítás, a Linux hívőket viszont a nem kielégítő biztonság riaszthatja el. A készítők azt ígérik, hogy a végleges változat publikálása előtt még sokat változtatnak a programon, kielégítendő mindkét tábor igényét.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom