Connect with us

technokrata

Számítógépes játékok: veszélyben vagyunk

Laptop

Számítógépes játékok: veszélyben vagyunk

Nem is hinnénk, hogy az önfeledt játéknak mennyi káros hatása lehet, pedig már sajnos van rá példa, hogy valaki rosszul járt…

Egyes kutatók szerint mindazon gyerekek (és felnőttek is), akik rezgő (erő-visszacsatolásos) eszközöket használnak számítógépes játékok vezérlésére, előbb-utóbb megbetegszenek. A kézremegés szindróma eddig csak olyan helyeken és olyan embereknél jelentkezett, ahol az illető erős, hosszan tartó rezgésnek volt kitéve (például a sűrített levegővel üzemelő fúrókat használó munkások esetében).

Az egyik neves brit orvosi szaklapban megjelent egy cikk, melyben egy olyan 15 éves fiatal szerepelt, aki a fent említett betegségben szenved. Az orvosok először értetlenül álltak a probléma előtt, de mikor kiderült, hogy a fiú napi hét(!) órát játszik PlayStation konzoljával, rögtön gyanakodni kezdtek. A szerencsétlenül járt ifjú beteg legkedveltebb játékai főként az autóvezetős programok voltak (a játékokban a kontrollert fogva érezni lehet, amikor a kocsi például lefut az útról, vagy valamilyen egyéb hatás éri, ilyenkor megremeg az eszköz).

A fiúnál már két éve tapasztalhatók ennek jelei, az orvosok pedig a vizsgálatok után egyértelműen a konzol beviteli eszközét tekintik bűnösnek (ez volt az első eset, hogy ez a betegség ennyire fiatal korban támadjon meg valakit). A Sony rögtön nyilatkozott az ügy fényre derülése után, a gyártó kifejtette, hogy már régóta figyelmeztetést mellékel minden egyes konzolja mellé, melyben az ilyen játékok esetén minden órában legalább 15 perces szünetet javasolnak. A Sony szerint eddig nem találkoztak hasonló esettel sem gyerek sem felnőtt esetében, pedig komoly összegeket (és munkaerőt) fordítanak a hasonló problémák felderítésére.

A Playstation 2, a Nintendo 64 és az Xbox hasonló működésű beviteli eszközökkel van felszerelve, ráadásul egyre népszerűbbek a PC-hez csatlakoztatható, erő-visszacsatolás technológiát használó joystickok és egyéb eszközök.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle