Connect with us

technokrata

Csökkenő lapkaeladások: véget ér a félvezetőipar válsága?

Laptop

Csökkenő lapkaeladások: véget ér a félvezetőipar válsága?

Világszinten összesen 32 százalékkal, azaz nagyjából 139 milliárd dollárral csökkent a különböző mikrochipek eladása a múlt évben. Ilyen mértékű visszaesésre a félvezető-iparban eddig még nem került sor.

A Semiconductor Industry Association (SIA) közlése szerint a válságért a mobiltelefonokban és PC-kben használatos chipek eladásából származó bevételek visszaesése felelős (azaz nem a darabszám, hanem az eladott lapkák értéke csökkent).

Bár a kereslet 2001. harmadik negyedében elérte a legalsó határt, és az utolsó negyedévben már kétszámjegyű növekedés volt megfigyelhető az előbb említett két szegmensben, valamint december tájékán a DRAM memóriák ára is emelkedett, ez nem volt elég ahhoz, hogy a gyártók közül bárki is nyereséget legyen képes elérni.

A mikrochipek eladása a negyedik negyedévben – Japánt nem számítva – összességében 3,7 százalékkal múlta felül a harmadik negyed forgalmát, azonban ha a Japánt is beleszámítjuk, a negyedéves növekedés mértéke csupán 0,1 százalék. Ha pedig a 2001. decemberi eredményeket hasonlítjuk 2000. utolsó holnapjához, akkor 43 százalékos zuhanás figyelhető meg az eladásokban.

A SIA egyébként gyenge növekedést jósol az idei év első negyedévének végére, valamint erőteljes gyarapodásra számít 2002. második negyedének tájékán.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák