Connect with us

technokrata

Olcsóbb alaplapok: az Intel is beszállt a versenybe

Laptop

Olcsóbb alaplapok: az Intel is beszállt a versenybe

Az Intel és a Via párharca elég régóta tart már, most azonban ez utóbbi cég megpróbálja kezébe ragadni a kezdeményezést. Ez remélhetőleg jó hatással lesz az árakra is…

40 százalékos piaci részesedéssel bír a Via az alaplapi chipkészletek terén, ennek ellenére átszervezéseket hajtanak végre a cég háza tájékán. Az igen hangzatos Kánaán névre keresztelt terv szerint öt részre osztják fel a vállalatot: külön-külön egységet fog alkotni a processzorok, a chipsetek, a grafikai chipek, az optikai meghajtók és a hálózati eszközök gyártása illetve fejlesztése.

A cég döntése folyamán a chipkészletek piacán 50 százalékos részesedést akar szerezni. Ez már csak az Intellel való folyamatosan perben állás miatt is nehéz lesz, ráadásul a chipgyártó óriás SDRAM-alapú 845 chipkészletének ára már jócskán versenyképes a Via és a SIS termékeivel.

A terjeszkedés érdekében alacsony árú (egészen pontosan 9 dolláros) DVD chipsetet jelentett be a gyártó, melyből a minták már februárban megérkezhetnek. Szintén erősítés várható a hálózati eszközök fejlesztésének terén is, ezt a most debütált Rhine III gyors Ethernet kártya hivatott elindítani. A Rhine III CMOS chipje 220 nanométeres eljárással készül, 10/100 Mbps sebességre képes és kibővített hálózati menedzselési lehetőséggel van felszerelve (támogatja az üvegszál alapú hálózatokat is).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek