Connect with us

technokrata

A memóriaipar óriása közbeszól

Laptop

A memóriaipar óriása közbeszól

Úgy tűnt, a Samsung tétlenül figyeli, amint riválisai összefognak ellene. Az óriásvállalat most válaszlépésekre szánta el magát, amely nagy hatással lehet a memóriapiacra.

Közismert, hogy a memóriapiacon éles a verseny, köszönhetően a tavalyi recessziónak illetve a nagymértékű árcsökkentéseknek. A harc odáig fajult, hogy a gyártók előállítási költség alatt árulták memóriachipjeiket, a piac kisebb szereplői szépen tönkre is mentek.

A Micron és a Hynix az egyesülésben látta meg a kiutat a válságból. Tárgyalásokba kezdtek, az amerikai cég vásárlási ajánlatot tett a koreai vállalatnak. A megbeszélések és a részletek tisztázása ugyan húzódik, de csak idő kérdése, mikor jön létre az üzlet.

Ezzel a ténnyel a másik nagy koreai memóragyártó cég, a Samsung is tisztában van. Ha az amerikai cég megszerzi riválisát, akkor a világ ranglistájának jelenlegi második helyéről egyből az élre ugorhat, ugyanis a két vállalat összesített gyártókapacitása jóval felülmúlja a Samsungét. A vezető pozíció megőrzése érdekében olyan bejelentések láttak napvilágot, melyek révén a cég továbbra is az élen maradhat. A Samsung mérnökei szerint a következő tíz éven belül piacon lehet a 16 GB-os memória, sőt 2004-re elérhetővé válik a pinenkénti (kivezetésenkénti) 2 Gb/s sebesség, kielégítendő a csúcskategóriás grafikai alkalmazások támasztotta igényeket.

Még az idén lecsökken a DRAM-ok tápfeszültsége 1,8 V-ra, 2005-re pedig ez az érték már csak 1 V lesz. Ennek köszönhetően továbbra is képesek lesznek tartani az elkövetkezendő tíz évben a Moore-törvényt a memóriachipek területén is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek