Connect with us

technokrata

A hazai kórházak és az Internet

Laptop

A hazai kórházak és az Internet

Bár a kórházi dolgozók többsége használ számítógépet munkájához, a Világhálót csak kevesen érik el közülük, derült ki többek között a legújabb GKI-Webigen-Sun felmérésből.

A felmérés során a GKI kérdőívével az összes kórházat és közforgalmú gyógyszertárat megkereste. A 229 kórházból 59 (26%) küldte vissza a kitöltött kérdőívét. A reprezentáltság nemcsak a darabszám, de a kórházak ágyszáma alapján is igen magas (25%).

Az Internet-kapcsolattal rendelkező kórházak aránya kimagaslóan magas. A kórházak ágyszáma alapján a kórházak 97%-a rendelkezik Internet-hozzáféréssel. Az Internet kapcsolat jellegét tekintve a kapcsolt modemes hozzáférés aránya a legmagasabb, míg a gyorsabb adatforgalmat biztosító szélessávú hozzáférések közül az ISDN és a bérelt vonal a legnépszerűbbek.

A kórházak eszközellátottsága azt mutatja, hogy a kézi-számítógépek használata még továbbra sem elterjedt, míg a személyi számítógépek már majdnem minden kórházban megtalálhatók. A kórházak 55%-a 3 évnél fiatalabb számítógépparkkal rendelkezik, míg 35%-ának 3 és 6 éve üzembe állított gépei vannak.

Az intranet alkalmazása ugyancsak elterjedt a kórházak között (91%), ám ezt a lehetőséget is inkább a nagyobb kórházak használják ki.

A felmérés során megvizsgálták, hogy az orvosok, az asszisztensek és az ápolók hány százaléka használ személyi számítógépet, vagy Internettel rendelkező PC-t. A kórházban dolgozók többsége személyi számítógépeket is használ munkája során, ám az Internetet már csak nagyon kevesen alkalmazzák. Mivel közel valamennyi kórház rendelkezik Internet-hozzáféréssel, ezért az Internetet használók alacsony aránya nem magyarázható az Internet hiányával. A felmérés eredménye azt mutatta, hogy a nagyobb kórházak orvosai nagyobb arányban rendelkeznek Internetes személyi számítógéppel.

Az asszisztensek és az ápolók PC használatának aránya (54%) sokkal alacsonyabb, mint az orvosoké (73%). Ez az alacsony arány az egy kórházi személyzetre jutó PC darabszám alacsony arányával magyarázható (átlagosan 3 asszisztensre és ápolóra jut egy személyi számítógép), illetve azzal, hogy az ápolók túlterheltsége miatt nincs „szabadidejük” a géphasználatra és a munkakörük se igényli a használatát.

A kórházak ágyszámát is figyelembe véve a PC-t használó kórházi személyzet aránya magasabb (61%), ami alapján arra lehet következtetni, hogy itt is a nagyobb kórházak dominanciája érvényesül. Az asszisztensek és az ápolók kevesebb, mint 30%-a dolgozik Internettel is ellátott gépekkel a kórházak több, mint 80%-ában. Ez az arány jóval magasabb, mint az orvosok esetén (66%). A kórházak ágyszámát is figyelembe véve csak a kórházak 2%-ában használ Internetes PC-t a személyzet több mint 60%-a.

A kutatás során a felmérés készítői rákérdeztek arra is, hogy a betegek kórtörténetét vezetik-e elektronikus úton. A válaszok alapján a kórházak 86%-a használja ezt a formát. Az elektronikus kórtörténet használatára már közel valamennyi kórház átállt, de elsősorban a nagyobb ágyszámú kórháznál alkalmazzák az elektronikus formát. A távdiagnosztika terén a kórházak erős fejlettsége látható, amiről alkalmazásának magas aránya tanúskodik (17%).

A kórházak közel fele rendelkezik honlappal és a kórházak közül is elsősorban a nagyobb ágyszámúak. Az orvosok leggyakrabban az Internetet szakmai információk megszerzésére és magáncélú használatra veszik igénybe, de nem túl gyakran, és interaktív kapcsolattartásra egyáltalán nem használják.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek