Connect with us

technokrata

Tovább terjed az USB 2.0

Laptop

Tovább terjed az USB 2.0

Az USB 2.0 várhatóan szélesebb tömegekhez juthat el az Intel segítéségvel.

Az ősi RS-232-es soros szabványt a kilencvenes évek közepén váltotta fel az akkor nagy újdonságnak számító USB, vagyis a Universal Serial Bus. 12 Mbit/s-os sávszélességével másodpercenként maximum 1,5 Mbyte átvitelére képes. Ez az akkori 115 kbit/s-hoz képest óriási előrelépés volt. Nem csoda hát, hogy az USB igen gyorsan elterjedtté vált és mára már a legtöbb operációs rendszer is támogatja.

Az USB 1.0 sebessége azonban sok esetben nem elegendő (például külső CD-írók esetében, ahol az USB 1.0 sávszélessége maximum 8x-os írási/olvasási sebességig elegendő). Az USB 2.0 ezen segített, hiszen 480 Mbit/s-os sávszélességével és az elméleti maximum 60 Mbyte/s-os átviteli sebességével egyelőre az összes perifériát képes kiszolgálni. A nem is annyira új szabvány azonban még nem terjedt el eléggé.

USB 2.0-s eszközök már régóta kaphatók, de ezt támogató alaplapok (illetve chipset-ek) még nem számítanak tömegcikknek. Az Intel ezen kíván változatni. 2002 második negyedévétől az Intel beépíti chip-készleteibe az USB 2.0 vezérlőáramköröket is. Korábban elsőként a Gateway volt az első, amely USB 2.0 támogatású asztali számítógépeket kezdett forgalmazni. Az új chip-készleteknek köszönhetően azonban várhatóan egyre több cég kínál majd USB 2.0 támogatású számítógépet, illetve alaplapot.

Az USB ellenfele, a FireWire 400 Mbit/s sávszélességével jelenleg nincs túlzottan lemaradva az USB 2.0-tól. Hogy megelőzze az USB 2.0-át már megkezdték a FireWire 1394b kidolgozását, amely dupla sávszélességet, mintegy 800 Mbit/s-ot kínál majd mind optikai szálon, mind hagyományos réz kábelezésen.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek