Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még szuperebb CCD várható?

Laptop

Még szuperebb CCD várható?

A Fujifilm már régóta piacon van a SuperCCD-vel rendelkező digitális fényképezőgépeivel. Most úgy tűnik továbbfejleszti a SuperCCD-t, s talán érdekes meglepetéseket tartogat a vásárlóknak.

A Fujifilm SuperCCD-je a pixelek elhelyezésének módosításán alapul. A hagyományos CCD-k esetén a pixelek egy négyzetrács négyzeteiben helyezkednek el. A SuperCCD esetén a pixelek nem négyzet alakúak, hanem nyolcszögletűek. A képpontok egymástól fél sornyi illetve fél oszlopnyi távolságra helyezkednek el, mint a falban a téglák félig egymáson elcsúsztatva. Az ötletes kialakítás azt eredményezi, hogy interpolálás esetén tisztább, szebb képet kaphatunk, mint hagyományos CCD esetén.

Az első generációs SuperCCD-ket a Fujifilm a FinePix 4800Z és 4900Z-ben alkalmazta. Ezek felbontása 2,4 millió pixel volt, melyből interpoláció nélkül 1600 x 1200 képpontos, interpolációval 2400×1800 képpontos fotók hozhatók létre.
A második generációs SuperCCD-k a FinePix 6800Z és 6900Z-ben találhatók meg. Felbontásuk 3,1 Mpixel, mellyel interpoláció nélkül 2048 x 1536, interpolálást követően 2832 x 2128 pixeles képeket kaphattunk.

Az harmadik generációs új SuperCCD-t egyelőre SuperCCD III-nak nevezik, mely elképzelésem szerint egy 4,1 Mpixeles érzékelőlapka lesz. Várhatóan talán 5 Mpixeles interpolált képek készíthetők majd. De ez egyelőre csak fikció, a részleteket a Fujifilm január 30-án ismerteti.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés