Connect with us

technokrata

Sun Java szakértői központ a Budapesti Műszaki Főiskolán

Laptop

Sun Java szakértői központ a Budapesti Műszaki Főiskolán

Ma került sor a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Neumann János Informatikai Főiskolai Karán a Java Szakértői Központ átadására, amelyet a főiskola a Sun Microsystems támogatásával alakított ki.

A BMF az iparági szinten is elfogadott Java programozási nyelvet mind a graduális -, mind egyéb képzéseibe beépíti, valamint hosszabb távon a Központ egyfajta tanácsadói, szakmai fórumként fog működni a technológia iránt fogékony érdeklődök számára. A Sun Microsystems a Központ infrastruktúrájának biztosítása mellett részt vállal a tananyag összeállításában, valamint a működtetéshez szükséges pénzügyi háttér megteremtésében.

A Java Központ létrehozásának célja, hogy a világ egyik legelterjedtebb, bárki számára hozzáférhető, nyílt programnyelve elérhető legyen a magyar felsőoktatásban résztvevő diákok számára, úgy a graduális oktatásban, mint attól függetlenül egy szakmai fórum keretében. A laboratórium felszerelése a gépeken túl a Sun Microsystems ingyenes szoftvereit is tartalmazza.

A 6 UNIX munkaállomásból, 12 SunRay vékonykliensből és a hozzátartozó nagy teljesítményű szerverből álló labor a Sun Microsystems mintegy húszmillió forintos beruházásának köszönhetően jött létre, ám az eszközök piaci értéke eléri a dupláját. A labor többezer diák számára kínál állandó gyakorlati lehetőséget.

Hosszabb távon a Központ működési költségeit a főiskola reményei szerint 2003. szeptember 1-től a bevételekből fogja fedezni, a Sun a központ működését két éven keresztül havi fix összegű támogatással segíti.

A labor avatásán részt vett dr. Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter is. A kancellária-miniszter a labor szerdai átadása alkalmából reményét fejezte ki, hogy a Magyarországon jelen lévő, hosszú távon gondolkodó multinacionális vállalatok jelentős része követi a számítógépes hálózatokkal foglalkozó informatikai cég példáját, és támogatja anyagilag a felsőoktatást.

A multinacionális cégek az utóbbi években több milliárd forintos nagyságrendű támogatással és kedvezménnyel segítették a magyar felsőoktatást, ezáltal a jövőben a cégek között kialakuló verseny tovább növelheti a felsőoktatás színvonalát, a társaságok által felhasznált szellemi tőkével pedig közvetve a multik versenyképességét.

Prof. Sima Dezső, a Neumann János Informatikai Kar főigazgatója a reményei szerint a jövőben vállalkozási alapon is jól működő, eszmei értékét tekintve is igen jelentős Java Szakértői Központ jelentőségét nagyra értékelte, és alapmodellnek látja a piaci szereplőkkel való együttműködésben. Ezáltal is lehetőség van a piac támasztotta igényeknek mindinkább megfelelő szakembergárda képzésére, a versenyképesség növelésére.

Az egyetemi gyökereiről is jól ismert Sun Microsystems (Sun = Stanford University Network) fennállása óta kiemelt területként kezeli a tudományos, a kutatási és az oktatási szférát, üzletpolitikájának része, hogy e területekről nem feltétlenül kíván profitot realizálni. Magyarországon a Sun az elmúlt két esztendőben évi 50 millió forint értékben adományozott eszközöket és szoftvereket oktatási intézmények számára, továbbá évi 300 millió forint értékben nyújtott támogatást jelentős kedvezmények formájában. Adományok formájában jött létre többek között a BME-n és az ELTE-n üzemelő labor, valamint a Fazekas Gimnázium internetes laborja. A Java internetes programnyelv oktatásával, illetve az azzal kapcsolatos tanácsadással foglalkozó labor 20 millió forintos beruházással valósult meg, ám az eszközök piaci értéke eléri a befektetés dupláját.

Emlékezetes talán, hogy egy éve a Sun Microsystems egy milliárd forintot meghaladó kedvezménnyel szállította a NIIFI (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda) számára a Magyorországon eddig egyetlen működő szuperszámítógépet, amely tavaly került fel a világon jegyzett computeróriások toplistájára.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek