Connect with us

technokrata

Elektromos tinta: a nyomtatók kora lejárt?

Laptop

Elektromos tinta: a nyomtatók kora lejárt?

Az Internet elterjedésével sokan jósolták az újságpapír halálát, ám nem lett igazuk. Az elektronikus tinta vajon beteljesíti ezt a jóslatot?

Cambridge-ben dolgozó kutatók létrehozták az elektronikus tinta első prototípusát. A feladat megoldásához nagyban hozzájárultak a szilícium-alapú vékony-film tranzisztorok kutatásában elért eredmények. A prototípus érzéketlen a csavarásra és a hajlításra, akár a falnak is lehet vágni, mégsem keletkezik semmiféle kár az eszközben.

A prototípus azt ígéri, hogy széles körben elterjedhetnek az önmagukat letörölni képes elektronikus papírok, melyek a hajlékony szilícium áramkörök és az elektromos tinta együttes felhasználásából születhetnek meg. A Lucent Technologies már bemutatott egy e-tinta alapú kijelzőt, melyet rugalmas plasztik tranzisztorból építettek fel, de a szilícium alapnak több előnye is van ezzel szemben (a plasztik alap csak pár hónapos használatot tesz lehetővé és a váltási sebessége is alacsonyabb).

Az emberi hajnál nem szélesebb, áttetsző, piciny mikrokapszulákból álló elektromos tinta kapszulánként milliónyi részecskét tartalmaz magában, mindegyiket pozitív vagy negatív töltéssel felruházva. A pozitív részecskék feketék, a negatívan töltöttek pedig fehérek, ebből következően elektromosan töltött állapotuk határozza meg, milyen színt vesznek fel. A mikrokapszulákból álló lapot (azaz magát a tintát) egy kijelzőre integrálják, amely így olyan képet ad, mint egy nyomtatott oldal. Ennek köszönhetően könnyű elolvasni a ráírt szöveget.

A kutatások eredményeként immár rugalmas panelekre felvitt anyag lehetővé teszi, hogy a szöveg akár összehajtható is legyen, megkönnyítve ezzel például a szállítást (egy lapos LCD monitor sokkal könnyebben szállítható, de még ennek is vannak hátrányai az igény szerint összehajtogatható kijelzővel szemben).

Mikor válhat mindennapjaink részévé az elektronikus tinta? Ez egyelőre még nem határozható meg pontosan, de a tudósok úgy vélik, 2005-re már kereskedelmi használatban is megjelenhetnek ezek a fejlesztések.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek