Connect with us

Hirdetés

technokrata

Philips: a másolásvédett CD-k hamarabb tönkremennek?

Laptop

Philips: a másolásvédett CD-k hamarabb tönkremennek?

Bár a nagyobb lemezkiadó cégek sorra jelennek meg másolásvédett lemezeikkel a piacon, a Philips -a CD egyik kifejlesztője- visszautasítja a velük való együttműködést több okból is.

Európában és az Egyesült Államokban már boltokba kerültek a másolásvédett CD-k. Ezen lemezek felületén szándékosan hibákat helyeznek el, vagy egyéb módon változtatják meg az adatok szabványos elhelyezkedését. A legtöbb audió CD-lejátszó, hifi torony képes ezen mesterséges hibák kijavítására, míg a számítógépekben használatos kényesebb CD-meghajtók nem. (Tapasztalatok alapján egyébként néhány nem számítógépes audió eszköz sem volt képes lejátszani a fenti trükkel módosított lemezeket.)

Garry Wirtz, a Philips szerzői jogokkal foglalkozó részlegének vezérigazgatója különösen aggasztónak ítéli a zenei piacon kialakult helyzetet. Wirtz úgy véli, a lemezkiadók nem tudják, mit csinálnak.

Az öt legnagyobb lemezkiadó -BMG, Universal, Sony Music, EMI, Warner Music- ugyanis azt reméli, hogy ha megakadályozzák a CD-k használatát számítógépes CD-meghajtókban, azzal meggátolják a zenék digitális formába (pl. MP3) történő átalakítását, és internetes csereberélését, amely mindeddig minimális szaktudást igényelt.

A Philips úgy gondolja, a másolásvédelemmel ellátott lemezek igazából nem is szabványos CD-k, ezért ezeket figyelmeztetésekkel kellene ellátni, hogy a vásárló tudja, mit vásárol és milyen korlátozásokkal tudja használni a terméket. Ráadásul Wirtz elmondása szerint a másolásvédett lemezek hamarabb mennek tönkre, mint hagyományos társaik, akár néhány év alatt is használhatatlanná válhatnak pontosan a felületükön elhelyezett mesterséges hibák miatt.

Mint ismeretes, a Philips és a Sony közösen fejlesztette ki a Compact Disc technológiát még 1978-ban, és a lemezeken lévő CD logót is azóta használják többek között a lemezkiadók is. Mivel azonban a másolásvédelemmel ellátott lemezek nem számítanak teljesértékű CD-knek, a szabadalmat birtokló két cég akár meg is tilthatja a logó használatát ezeken.

Wirtz egyébként elismerte azt, hogy mivel többszáz féle CD lejátszó kapható a piacon, rendkívül nehéz kidolgozni egy olyan másolásvédelmi technológiát, amely minden lejátszón hiba nélküli alkalmazhatóságot biztosít.

Beszámolók szerint a BMG első védett lemezét -Natalie Imbruglia ”White Lilies Island” című lemeze- számos vásárló küldte vissza az Egyesült Királyságban. A Universal egyik másolásvédett lemezének dobozán pedig már eleve figyelmeztetik a vásárlót arról, hogy az néhány fajta lejátszóban nem használható.

Ugyanakkor a Philips közölte, jövőben megjelenő termékei valószínűleg alkalmasak lesznek a védett CD-k megszokott módon történő olvasására/írására is, ez azonban jogi problémákhoz vezethet, mivel az 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DMCA) szerint nem lehet megkerülni a másolásvédelemi technológiákat. A Philips azonban úgy véli, a védett CD-k nem esnek a DMCA hatálya alá, mivel azok nem csak a lemásolásukat, de lejátszásukat is korlátozzák, sőt, a lemezkiadók új technológiája igazából nem is számít másolásvédelemnek, hiszen nem konkrétan a másolást teszi lehetetlenné, hanem a lemezek használhatóságát korlátozza.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés