Connect with us

technokrata

A Linux megelőzte a Windowst!

Laptop

A Linux megelőzte a Windowst!

Úgy tűnik, hogy a Windows és a Linux közötti vetélkedésben most ez utóbbi jeleskedik.

Linus Torvalds a Linux 2.5.2-es kernelben megírta a 2.0-ás USB (Universal Serial Bus) támogatását (ez egy frissítés telepítésével a 2.4-es verziókban is elérhetővé válik). Ez a szabvány lehetővé teszi a 480 mbps adatátvitel sebesség elérését, amely 40-szer nagyobb az 1.1-es verzió által támogatottnál.

Az USB 2.0-nak van vetélytársa is, mégpedig a FireWire szabvány személyében, melyet videokamerák, merevlemezek és egyéb, nagy adatsebességű kapcsolatot igénylő eszközök használnak.

Az, hogy melyik szabvány lesz elterjedtebb, nagyban függ az operációs rendszerek támogatásáról. Érdekesség, hogy a Microsoft új operációs rendszerében, a Windows XP-ben egyelőre még nem lehet 2.0-ás USB-t támogató eszközöket használni (az alap operációs rendszerből teljesen ki is maradt), ígéretek szerint nemsokára letölthető lesz a frissítés a Windows Update segítségével.

A Linuxnál az USB-ért felelős emberek munkájához nagyban hozzájárult a más cégektől érkező támogatás: az Intel a szabvány implementációjában, a Compaq a készülékek hot-plugjának (egy eszköznek a számítógép működése közben való csatlakoztatása illetve eltávolítása) megvalósításában segített.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek