Connect with us

technokrata

Rugalmas áramkör: drasztikus változás előtt a félvezetőipar?

Laptop

Rugalmas áramkör: drasztikus változás előtt a félvezetőipar?

A rugalmas elektronika legtöbb ember számára semmit sem jelent, ez azonban könnyen megváltozhat, akár az egész iparág átalakulását magával vonva.

Mit is takar ez a kifejezés? Elektronikai áramköröket, melyek oly módon készülnek, mint az újság: hengerekre feltekert, vékony kapcsolások sora gördül végig a gyártószalagon. Ennek a gyártási módnak több előnye is van: egyrészt könnyű előállítani nagy mennyiségben, tehát alacsonyak maradhatnak az előállítási költségek. Ezen kívül kevesebb mérgező anyag felhasználásával jár a technológia, az információtechnológiának még több eleme válhat újra feldolgozhatóvá.

Ezen előnyök miatt kezdett bele a fejlesztésbe a Rolltronics egy másik céggel (Iowa Thin Film Technologies) közösen. Az együttműködő felek nemrég bemutatták, mit is sikerült kifőzniük boszorkánykonyhájukban. Egy új gyártási technológiának köszönhetően olyan módon képesek előállítani áramköri elemeket (tranzisztorokat például) és komplett áramköröket, mint az újságot: egy nagy tekercsről folyamatosan legördülő, rugalmas polimerre szilíciumsablonokat visznek fel. A gyártósor túlsó végén hasonló tekercsre kerül fel az immáron rugalmassá vált elektronikus áramkör, ezzel a folyamattal kikerülve a merev NYÁK-lap alkalmazását.

Az elmélet kidolgozása és a gyakorlati megvalósíthatóság megvizsgálása után eljutottak az első működő tranzisztorok megjelenéséig. A gyártó úgy véli, még távol van a cél, de egyre közelebb kerülnek hozzá. Ha sikerül kereskedelmi forgalomba hozható mennyiséget előállítani működőképes áramkörökből, akkor ezzel egy olyan új gyártástechnológia nyerheti el létjogosultságát, ami alapjaiban változtathatja meg az eddig kialakult, szilícium szeletekre alapozott félvezető ipart.

A jelenlegi technológiával egy tranzisztor létrehozása ugyanannyiba kerül, mint több ezer darabé. Az újságpapír-szerű technikával azonban sokkal olcsóbbá válhat, köszönhetően az amorf, rugalmas plasztik szalagra (vákuumkamrában) felvitt szilíciumtranzisztoroknak. 10 mikrométernyi nagyságú (kicsinységű) alkatrészek hozhatók létre ezzel a módszerrel. A jelenleg alkalmazott technológiánál ez ugyan 50-szer nagyobb méretet jelent, de az első alkalmazási területeken nem okozna problémát ez az ”óriási” nagyság.

Vetélytársa is van a Rolltronics cégnek: a Bell Labs többrétegű plasztik tranzisztorokat fejlesztett ki. Ennek köszönhető az elektromos tinta és az elektromos papír prototípusának létrejötte. A teljesen plasztikalapú megoldásnak viszont megvan az a hátránya, hogy nem képes elérni a szilíciumos tranzisztor kapcsolási sebességét. A nagyobb chipgyártó cégektől azonban nem kell tartania a vállalatnak: az Intel és társai a hagyományos előállítási technológiát tökéletesítgetik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek