Connect with us

technokrata

A világ első 2 GB-os lemezeket támogató CD-írója

Laptop

A világ első 2 GB-os lemezeket támogató CD-írója

Korábbi híreinkben már beszámoltunk arról, hogy a már-már kis kapacitású CD-k leváltására több alternatíva is lehetséges. Ezek közül egy újabb vált valóra.

Az első CD-ROM olvasók megjelenésekor a 650 MB-os kapacitás óriásinak számított, hiszen abban az időben a 270 és a 340 MB-os merevlemezek voltak a legelterjedtebbek. Az 540 MB-os winchester már óriásinak számított, így érthető, hogy igen sok esetben nehéz volt megoldani a lemezek teleírását, sokszor használták a multi-session írási mód adta előnyöket.

Napjainkban, amikor a 20 és a 40 GB közötti merevlemezek a legelterjedtebbek, a CD 650 MB-os kapacitása már sokszor kevésnek bizonyul. A DVD-k jelen pillanatban még túl drágák ahhoz, hogy jelenős mértékben elterjedjenek, ezért szükség lehet egy köztes kapacitású médiára.

A Sony kifejlesztette a HDCD formátumot (High Density Compact Disc), amely 1 GB-os kapacitásával talán felválthatja a CD-t, de eddig nem történt jelentős előrelépés ez ügyben.

A TDK és más gyártók (pl. Sanyo) által kifejlesztett MultiLevel Recording technológiával írható lemezek 2 GB-os kapacitásukkal szintén egy köztes lépcsőt jelenthetnek a CD és a DVD között.

A TDK 2002. január 8-án jelentette be első CD-újraíróját, amely támogatja az ML lemezeket. Szerencsére az újraíró lefelé kompatíbilis maradt a CD-vel, ezért nem csak ML lemezek írására és olvasására alkalmas, hanem kiválóan kezeli a CD-ROM, CD-R, CD-RW lemezeket is. A 36x/24x/40x-es író 36x-os sebességgel írja az ML-lemezeket, ráadásul ezt a lemez teljes felületén képes elérni (vagyis CAV módban működik). Ennek köszönhetően 6 perc alatt lehetséges 2 GB-ot felírni egy ML-R vagy ML-RW lemezre!

Ez jelenleg a leggyorsabb DVD-íróhoz képest kétszeres sebességet jelent. Az író képes 24x-es sebességgel írni a CD-R lemezeket, illetve maximum 40x-es sebességgel képes a lemezeket olvasni.

Az ATAPI csatolófelületű meghajtó 200 USD-ért lesz kapható a második negyedévtől. Az egyszer írható TDK ML-R lemez 2 USD-ba, az újraírható ML-RW 3 USD-ba kerül majd.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek