Connect with us

technokrata

Elindult a Napster

Laptop

Elindult a Napster

Elindult a Napster új rendszerének béta tesztelése. Kívülről nem sok, de a belsőben annál lényegesebb változásokkal találkozhatunk.

2 millió jelentkező közül választották ki azt a 20 ezret, aki tesztelheti az új rendszer bétaváltozatát (a végleges indulás március végére várható). A program – a cég állítása szerint – ugyan még messze van a végleges verziójától, de a konkurensek (MusicNet, PressPlay, Listen) hasonló szolgáltatásainak beindulása miatt kénytelenek voltak lépni, hogy továbbra is a köztudatban maradjanak. A külsejét tekintve azonban komolyabbá vált: a megszokott felépítés megmaradt ugyan, de profibb lett a kinézet.

A szolgáltatás ára egyelőre még nem egészen pontosan meghatározott, de 5 és 10 dollár közötti összeget kell majd havi 50 letöltésért kifizetni. Jelenleg 110 ezer dalt tartalmaz a kereshető adatbázis, a Napster jelenleg is tárgyal az öt legnagyobb kiadóval, hogy ezt a kört kiszélesíthesse.

Az MP3 formátumot továbbra is támogatja a kereső (már ahol a kiadók hozzájárulnak dalaik ezen formában való tárolásához), de a legtöbb állomány .nap kiterjesztésű lesz. Az ezzel illetett file-ok egy olyan, biztonságos (legalábbis a kiadóknak az) formátumot nyújtanak, melyeket más lejátszó-szoftverekben illetve egyéb, MP3 lejátszására alkalmas hardverben nem lehet meghallgatni.

File-menedzselést és playlist rendszereket ígérnek újítás gyanánt. A szűréssel ki lehet válogatni a jobb minőségű zenéket, a megszakadt letöltések folytathatóvá váltak. Létezik egy trágár nyelv kiszűrésére alkalmas szülő kontroll is, valamint a műfaj szerinti kereséssel ízlésünknek jobban megfelelő zenéket kaphatunk keresési eredményül.

A korábbi 60 milliós felhasználói létszámot valószínűleg sosem fogja elérni a Napster, kutatások szerint 2003-ra a hasonló szolgáltatást nyújtó cég összes felhasználója csak megközelítőleg 1 millió lesz.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek