Connect with us

technokrata

Késik a Solaris 9 Intel-kompatibilis változata

Laptop

Késik a Solaris 9 Intel-kompatibilis változata

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a Solaris operációs rendszer következő, 9-es verziója elsőként csak UltraSparc chipeket használó gépekre lesz elérhető, az inteles változat megjelenésére csak valamikor később kerül sor.

Maga az UltraSparc-ot támogató Solaris 9-es valamikor 2002. folyamán fog megjelenni. Eredetileg a Sun úgy tervezte, hogy a debütáláskor két változatban lesz elérhető az operációs rendszer: az egyik változatot az ultrasparcos gépekhez, míg a másikat a 32 bites Intel Xeon és Pentium processzorokhoz szánták volna.

Most azonban – a kedvezőtlen gazdasági helyzetre hivatkozva – úgy döntött a cég, hogy egyelőre csak a saját UltraSparc platformját támogató Solaris 9-et adja ki. Elemzők szerint – mivel az Intel platformra szánt Solaris csak a Sun bevételeinek elenyésző részét képezi (a bevételek nagyobb része a hardver-eladásokból folyik be) – a késésnek nem lesz számottevő negatív hatása az ügyfelek körében a későbbre halasztott megjelenésnek, ugyanakkor ezzel a Sun költséget takarít meg.

A Solaris 9 tavaly októberben kiadott tesztváltozata egyébként minkét chiphez elérhető, de a Sun a jövő héten ki fog adni egy újabb tesztverziót, kizárólag csak UltraSparc-hoz. További két évig elérhető marad viszont Intel processzorokhoz a Solaris operációs rendszer 8-as verziója.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek