Connect with us

Hirdetés

technokrata

Laptop

Viva floppy!

A Sony úgy döntött, továbbra is támogatni fogja a floppy-lemezeket, s nem hagyja új tag nélkül a floppy-kat is támogató eszközeinek családját.

Sony legutolsó, floppy-lemezeket is támogató digitális fényképezőgépét közel egy éve jelentette be (2001. február 9-én). A Mavica FD sorozat majd egy éves magára hagyása olyan érzést kelthetett, mintha ez a család már további fejlesztésekre nem számíthatna. A Sony azonban nem így gondolta, hiszen most egyszerre két új, Mavica FD sorozatba tartozó fényképezőgéppel lepte meg a vásárlókat, egy 1,2 Mpixelessel és egy 2,1 Mpixelessel.

A Mavica FD sorozatú Sony digitális fényképezőgépek egyik érdekes tulajdonsága, hogy nem csak MemoryStickre képesek a kész képeket menteni, hanem floppy lemezekre is (erre utal az FD jelölés). Ez két évvel ezelőtt igen kellemes tulajdonságnak számított, hiszen akkoriban a memóriakártyák árai igen borsosak voltak, ráadásul a Sony mindig is jelentősen nagyobb áron adta a MemoryStickjét, mint amilyenek a konkurens CompactFlash, vagy SmartMedia kártyák árai voltak. Jelenleg azonban megkérdőjelezhető a floppy lemezek használatának előnye. Ez egyrészt a floppy-k nem megfelelő adatbiztonságával (sajnos napjainkban igen sok selejtes floppy lemezzel találkozhatunk, amelyek adatbiztonság terén a nullához konvergálnak), másrészt a kétmillió pixeles 1600 x 1200 képpontos fotók nagy méretével indokolható. A régi időkben egy floppy lemezre az akkori 640 x 480 pixeles képekből akár nyolcat-tizet is elhelyezhettünk, de gondoljunk csak bele, egy 2 Mpixeles kép közepes tömörítéssel is 500-600 kB. Ezáltal egy lemezre mindössze két közepes minőségű 2 Mpixeles kép helyezethető, ami erősen megkérdőjelezi a használatának jelentőségét. Természetesen az 1,3 Mpixeles gép esetén hatékonyabban használható a floppy lemez.

A Sony Mavica FD100 1,2 Mpixeles felbontású, ami 1280 x 960 pixeles képek készítését teszi lehetővé. Optikájával 3x-os zoom-ot használhatunk. A gép februártól lesz kapható, 400 dollárért.

A Sony Mavica FD200 már 2,1 Mpixeles felbontással ”büszkélkedhet”, mely 1600 x 1200 képpontos fotók készítését teszi lehetővé. Ennek a gépnek is 3x-os optikai zoomra alkalmas optikája van. A CCD-ből érkező analóg jelet az FD200 12 bites kvantálással digitalizálja, ami megfelelő dinamikát kölcsönöz a képnek. A fényképezőgéppel nem csak állóképeket, de MPEG mozgóképeket is készíthetünk.

Mindkét fényképezőgépet a Sony InfoLithium technológiájú Lítium-ion akkui táplálnak. A képek átmentéséhez USB-t használhatunk (ha nem a floppy-lemezre fényképeztünk).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés