Connect with us

technokrata

Hordozható adattároló vagy kártyaolvasó?

Laptop

Hordozható adattároló vagy kártyaolvasó?

Már régóta készítenek USB-re csatlakoztatható miniatűr adattárolókat. Ezeknek a különböző kapacitással gyártott eszközöknek azonban nem bővíthető tovább a tárhelyük. A SanDisk új eszköze ezt is lehetővé teszi, tehát egyszerre kártyaolvasó és hordozható adattároló.

A SanDisk 2002. január 7-én jelentette be a Cruzer elnevezésű eszközét. A Cruzer egyszerre tekinthető cserélhető memóriakártyás hordozható adattárolónak, illetve igen kisméretű kártyaolvasónak. Nem véletlenül, hiszen így egy csapással két legyet is ütött a SanDisk, ugyanis SecureDigital/MultiMediaCard típusú Flash-memóriakártyát használhatunk adattárolásra, illetve ezeknek a kártyáknak a tartalmát (amelyeket fényképezőgéppel vittünk fel, mint képfile-okat) beolvashatjuk a számítógépünkbe.

A SanDisk Cruzer mindössze 76 mm hosszú, 44 mm széles és 19 mm vastag, így könnyen magunkkal vihetjük bárhová. Mivel a memóriakártyák árai jelentősen csökkennek, így várhatóan jóval olcsóbb megoldás lehet ez a fajta adatmozgatás az Iomega Zip meghajtójához képest. A jelenlegi árak szerint már most lehetséges egy 100 MB-os Zip-meghajtó árából egy 128 MB kapacitású Cruzer vásárlása. A további bővítés sem túl nehézkes, hiszen SD/MMC kártyákból hazánkban is többféle kapacitású kapható, 32, 64 és 128 MB kapacitásban (15, 30 és 60 ezer Ft körüli nettó áron). Az persze más kérdés, hogy a bővítések már nem annyira olcsók, mintha egy Zip meghajtóhoz 100 MB-os lemezt vennénk. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a Cruzer nem elsősorban adattárolónak készült, inkább egy ötletes kártyaolvasót fedezzünk fel benne.

A Cruzer gyárilag négyféle kapacitással kapható: 32, 64, 128 és 256 MB méretben, melyeket természetesen a nagyobb kapacitású MMC/SD kártyák megjelenése esetén tovább is bővíthetünk. A Cruzer egyik igen kellemes tulajdonsága, hogy megfelel az MSC (Mass Storage Class) előírásainak, aminek következtében teljes értékű Plug-and-Play eszközként működtethető Windows 2000/XP, Windows Millennium Edition és Apple MacOs 9.x operációs rendszerek alatt. Ez azt jelenti, hogy ezeknél az operációs rendszereknél nincs szükség semmiféle meghajtóprogram telepítésére az eszköz használatához. Természetesen nem csak ilyen operációs rendszerek alatt használható a Cruzer, hiszen bármely USB-t is támogató rendszer alatt működőképes, ha a megfelelő illesztőprogramot telepítjük. Így tehát használhatjuk akár Windows 98 és MacOs 8.6 alatt is.

A SanDisk Cruzer-e 2002 második negyedévétől lesz kapható 60 és 200 dollár közötti áron (kapacitástól függően). A 128 MB-os változat 100 dollár lesz.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák