Connect with us

technokrata

Intel vs. AMD: a méret a lényeg?

Laptop

Intel vs. AMD: a méret a lényeg?

Jelenleg még nincs egyértelmű ura a processzorpiacnak, ezért a gyártók – új technológiákat bevetve – nagy lendülettel fejlesztenek, s úgy látszik, eldől a harc az Intel és az AMD között…

A korábban bejelentett 2 és 2,2 GHz sebességen működő, csökkentett méretű Pentium 4 processzorok riválisául az AMD az Athlon XP 2000+ processzorát szánja, mely ténylegesen 1,67 GHz-en teljesít. Az AMD chipjének alacsonyabb ára egy picit talán a kisebbik gyártó felé billenti a képzeletbeli mérleg nyelvét, teljesítményre azonban meglepően egymás mellett halad a két processzorcsalád feje (ennek oka az eltérő architektúra alkalmazásában rejlik). A teljesítményelemző programok sem tudnak egyértelműen dönteni a gyártók üdvöskéi között, hol az egyiket, hol a másikat hozván ki győztesnek egy-egy mérés eredményéül.

Ha már nem sikerült legyőzni a másikat teljesítménybeli kritériumok alapján, akkor új módszert kell találni, ki a jobb (mert a processzorpiac már csak ilyen, egy abszolút vezetőnek mindig kell lennie). Méretbeli különbségek terén az AMD vezet: az új Pentium 4 146 négyzetmilliméter nagyságú, míg riválisa csak 128 (melyet még az első negyedévben 80 milliméterre kívánnak csökkenteni). A kisebb méretnek nem csak a helykihasználás szempontjából van jelentősége, előállítása is olcsóbb.

Szintén az AMD javára írható a DDR memória korábbi alkalmazása az Intelhez képest: a Pentium 4 processzorokhoz csak nemrég jelent meg az ilyen típusú memóriákat támogató alaplapi chipkészlet, az Athlon processzorok már 14 hónap óta előnyben vannak ezen a téren is.

A félvezető lapkák gyártásában azonban az Intel látszik előnyt szerezni: a korábban használt 200 milliméter átmérőjű szeleteket idén 300 milliméteresekkel fogják felváltani. Ez (többek között) azt is jelenti, hogy az Intel két és félszer annyi szeletet lesz képest előállítani alig nagyobb költséggel, mint korábban. Az AMD ezt a lépést 2005-re datálja.

A vezető chipgyártónál új irányt jelent a multimédia és szórakoztató alkalmazások létrehozása, melyeket olyan eszközökben használnak majd, mint a CEL. Ennek a kis gépnek a segítségével a PC ráköthető TV-re, minek révén a számítógépen tárolt képek megtekinthetővé válnak a televízión is. Folyamatos műsorrögzítés és zenelejátszás is végezhető ennek segítségével. Az Intel 2003-2004 tájékára ígéri ennek hétköznapi elterjedését, az Athlon processzor egyelőre nem fog hasonló tulajdonságokkal bírni.

A Northwood kódnevű Pentium 4-esek teljesítménybeli előnnyel kecsegtetik az Intelt: 130 nanométeres gyártási eljárással készülnek majd (szemben a korábbi 180 nanométerrel). Ezzel eltűnhet a gyár méretbeli összehasonlításban szerzett hátránya is, valamint jócskán csökkenti az előállítási költségeket is (majdnem a felére, 100 dollárról 55 dollárra). A nagyobb órajel és másodlagos cache méret (512 KB, kétszer annyi, mint korábban) meghozhatja a döntő pluszt, hogy ismét minden szinten vezető processzora legyen az iparnak.

A 2 GHz-es P4-es ára ezer darabos készlet vásárlása esetén 364 dollár, a 2,2 GHz-esé 562 dollár. Az új Athlon XP 2000+ 339 dollárt kóstál (hasonló mennyiség rendelése esetén). Az Intel várhatólag a tőle megszokott módon a hónap utolsó vasárnapján csökkenti majd processzorainak árát.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák