Connect with us

technokrata

A világ leggyorsabb Intel processzora

Laptop

A világ leggyorsabb Intel processzora

Az Intel ma mutatta be eddigi leggyorsabb processzorát. Az új processzor elkészítéséhez a tranzisztorok méretét 60 nm-re kellett zsugorítani.

2002. január 7-én mutatta be az Intel a másodpercenként 2,2 milliárd ciklus sebességgel működő (2,2 GHz-es) Pentium 4 processzorát. Az új processzor kiadásával még magasabbra került a leggyorsabb gépek piacának mércéje.

A 2,2 GHz-es processzor gyártásához az Intel 0,13 mikronos gyártási technológiát és ráadásul réz-összeköttetéseket alkalmaz. Ennek segítségével a mikroprocesszor méretét azzal együtt sikerült 30%-kal csökkenteni, hogy nagyobb másodszintű gyorsítótárat építettek a chipbe.

Az új processzor így 55 millió tranzisztort tartalmaz, melyek egyenként mindössze 60 nanométeresek. Ez a hajszál vastagságának (vékonyságának?) körülbelül ezredrészét jelenti. Jelenleg ezek a legkisebb méretű, sorozatgyártással készülő tranzisztorok a világon.

A 2,2 GHz-es Pentium 4 processzor (512 kB másodszintű cache-sel) már kapható, 562 USD-ért, 1000 darabos tétel esetén. A 2 GHz-es változat, mely szintén 512 kB L2 cache-t tartalmaz (2,0 A GHz jelzéssel, mely a 0,13 mikronos gyártási eljárásra utal), 364 USD-ért vásárolható meg.

Az Intel természetesen mind dobozos, mind doboz nélküli változatot forgalomba hozott.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek