Connect with us

technokrata

Az iPod új funkciói – nem az Apple-től!

Laptop

Az iPod új funkciói – nem az Apple-től!

Külső szoftverfejlesztők elméletileg nem készíthetnének az iPodhoz alkalmazásokat. Néhány bátrabb vállalat azonban kiterjeszti az iPod lehetőségeit.

Ilyen jellegű újításokat jelentenek majd be a jövő héten a Macworld Expon (San Francisco). Az egyik ezek közül egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi, hogy az eredetileg a Macintosh felhasználóknak készített iPod Microsoft Windowst futtató PC-kkel is kommunikálhasson. A másik program pedig megoldja, hogy az iPod telefonszámokat és egyéb információkat is tároljon, tulajdonképpen telefonregisztert varázsol a kis készülékből.

Bár igen valószínű, hogy az Apple Computer is bemutatja saját, iPod-PC kapcsolatra tervezett szoftverét, melyről már a készülék 2001. októberi megjelenésekor említést tett, a Mediafour reményei szerint saját, Xplay névre hallgató szoftverük elnyeri a felhasználók tetszését. S mivel a teszt verzió ingyenesen elérhető, a piac nagy részét is meghódíthatja ez a szoftver. A Mediafour a végleges verziót 2002. februárjában reméli megjelentetni. A cég képviselője szerint eddig sok PC tulajdonost tartott vissza egy ilyen jellegű program hiánya, ezek után azonban nekik sem kell türtőztetniük magukat, mehetnek iPodot venni.

Az Xplay olyan PC-t igényel, amely rendelkezik FireWire porttal és a következő operációs rendszerek valamelyikét futtatja: Microsoft Windows 98 SE/Me/2000/XP.

A már említett másik alkalmazás a ProVUE Development által készített, Panorama névre keresztelt adatbázis program, mely lehetővé teszi szöveg alapú információk megjelenítését az iPodon. A program nem csinál mást, mint apró MP3 file-okban tárolja el a szükséges szöveget. A valóságban ez úgy történik, hogy a program például kategóriákba rendezi a kapcsolatokat (bejegyzéseket), melyek azután az iPod artist (előadó) menüjében jelennek meg. Azután a kapcsolathoz tartozó nevet mint az album nevét, a telefonszámot vagy e-mail címet pedig mint a szám címét tárolja el.

A ProVUE tervei szerint a szoftver 2001. januárjában már elérhető lesz, a tervezett ár pedig 19 dollár 95 cent. A Panorama egyébként nem fogja felzabáltatni az adatokkal az iPod tárolókapacitását, hiszen 1000 bejegyzés a készülék merevlemezének kevesebb, mint 0,1 százalékát foglalja el.

A ProVUE egyébként nem kezdő a szakmában, egyike az első Mac-es szoftverfejlesztőknek, a Mac 1984-es megjelenése után mindössze 8 hónappal jelent meg OverVUE nevű adatbázis szoftverük.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek