Connect with us

Megdőlt az IBM királysága

Laptop

Megdőlt az IBM királysága

A csúcsszerverek piacán az IBM volt a legerősebb. Eddig…

Az IDC készítette Top500-as listának egyik legjelentősebb szereplője az IBM. A szervezet úgy döntött, hogy a valóságnak jobban megfelelőre módosítja a feltételeket, ezáltal változtatva az értékelési módszereken. Az IBM csúcsgépei így lejjebb csúsztak a listán: az élen a 3024 processzort tartalmazó Terascale nevű Compaq csúcsgép áll (ez a gigász Pittsburgh-ben található).

Az ASCI White névre keresztelt, korábban első helyen álló IBM gép most a lista második helyét foglalja el, a harmadik és negyedik helyen az NEC számítógépei találhatóak, az ötödik pedig egy Cray csúcsgép.

Az új listán a legerősebb számítógépek szekcióban legtöbb géppel a Cray képviselteti magát, megközelítőleg 39 százalékát teszi ki az összes induló közül. Az IBM és az SGI egyaránt 16 százalékot birtokol az új listán, míg a Compaq és az NEC ennél is kevesebbet. A következő kategóriában (ide az egymillió dollárnál drágább, de az előző listába már nem beférő gépek kerültek) szintén a Cray rendszerei vannak jelen túlnyomó többségben. A negyed- és egymillió dollár közötti árkategóriában az SGI vezeti a listát, míg a 250 ezer dollárnál olcsóbb masináknál a HP a nyerő.

A korábbi listákat csak a Linpack nevű mérési módszer segítségével állították össze. Ezzel főként a processzorok teljesítményét mérik, az egyéb számítási tudást (mint például a rendszer két része közötti adattovábbítás sebességét) azonban nem. Az új mérés kiegészíti a Linpackot a SPEC FP nevezetű módszerrel, amely már átfogóbb képet ad egy gép valós (össz)teljesítményéről.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom