Connect with us

Jogos-e a ”Megapixel háború”?

Laptop

Jogos-e a ”Megapixel háború”?

Vajon van-e létjogosultságuk a több megapixeles digitális fényképezőgépeknek? Lehet-e A/4-es nyomatot készíteni egy 1 Mpixeles képből?

A digitális fényképezőgépek egyik legfontosabb paramétere az érzékelő (többnyire CCD) felbontása. Napjainkban úgy tűnik: úgynevezett ”Megapixel háború” folyik, vagyis évről évre jelennek meg a több és több pixelt tartalmazó CCD-t felhasználó digitális fényképezőgépek. Jelenleg 5 Mpixelnél tartunk, de ki tudja, talán 1 év múlva már a 8 Mpixeles gépek számítanak újdonságnak. Van-e jelentősége az ilyen óriási felbontásnak egy hobbi fotós számára? Lehetetlen-e egy 1,3 Mpixeles képből jó minőségű A/4-es nyomatot készíteni?

A válasz nem is olyan egyszerű. Hobbi célra ugyanis a 2-3 Mpixeles gépek bőven elegendőek, hiszen túlnyomórészt 10×18 cm-es méretű nyomatot használnak. Néha egy-egy igen jól sikerült képről nagyobb méretű nyomat is készíthető, ha a képet előtte interpolációval nagyobb méretűre konvertálják. Ez természetesen hasznos többletinformációval nem gazdagítja a fotót, de nyomtatás után nem lesz pixeles a kép.

Az interpoláció azonban sokféleképpen elvégezhető. A legegyszerűbbtől kezdve az igen számításigényes megoldásig többféle út járható. Egy új interpolációs eljárás segítségével igen jó eredmények érhetők el.

Talán a legelterjedtebb megoldás a bicubic interpoláció. Ez sajnos sok esetben nem nyújt megfelelő minőséget. A fraktál-alapú interpoláció már jelentősen jobb minőség elérését teszi lehetővé, ezért igen elterjedt a digitális fényképezőgépet használók körében, de ez sajnos nem ingyenes. Ennél azonban van újabb és talán hatásosabb is, sőt ingyenesen felhasználható megoldás.

A Stair Interpoláció (SI) kidolgozásakor figyeltek arra, hogy a nagyméretű képek készítésekor lehetőleg nagy színmélységet használjanak, a minél pontosabb hatás érdekében. A PhotoShop 5.0, 5.5, 6.0 és magasabb verziószámú rendszerekhez használható kiegészítő letölthető a Stair Interpoláció honlapjáról.

Természetesen a nagyfelbontású fényképezőgépeknek van létjogosultságuk, de ezeket elsősorban most még csak a nagyon igényes felhasználók alkalmazzák. A fentebb említett eljárások azoknak készültek, akik kisebb felbontású gépekkel rendelkeznek, de szeretnének néha nagyobb méretű nyomatokat is készíteni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom