Connect with us

technokrata

Kapható a SuSE Linux 7.3 magyar változata

Laptop

Kapható a SuSE Linux 7.3 magyar változata

A SuSE Linux magyarországi irodájának viszonteladóinál a mai naptól megvásárolható a SuSE Linux Professional 7.3 operációs rendszerének magyar nyelvű változata.

Az új SuSE csomag a szokásos 7 darab CD-n kívül 5 darab kézikönyvet is tartalmaz. Ez utóbbiak közül a 64 oldalas rövid telepítési útmutató, a 166 oldalas, főbb linuxos alkalmazásokat bemutató, a közel kétszáz oldalas beállításokat ismertető könyv mellett a 300 oldalas rendszerkézikönyv is magyar nyelven szól a felhasználóhoz, míg a hálózati lehetőségeket taglaló Network kötet angol nyelven íródott.

E könyveken kívül 90 napos telepítési segítség jár azoknak, akik megvásárolják az új SuSE-t, ez Interneten, e-mailben, faxon és telefonon egyaránt igénybe vehető. A 7.3-as verzió a továbbfejlesztett memóriakezeléssel rendelkező 2.4.10-es rendszermagot, a KDE grafikus munkakörnyezet 2.2.1-es verzióját tartalmazza, de ellátták a már bevált saját file-kezelővel, a Konqueror-ral, illetve a KOffice, vagy a StarOffice 5.2 irodai programcsomagokkal, és több játékkal is. Az otthoni és a munkahelyi felhasználók a bővített meghajtó-választéknak és ezáltal a felismert hardverkomponensek bővülésének örülhetnek. A fentiek közé tartozik a továbbfejlesztett USB támogatás, a CD írók automatikus felismerése és az Internet-beállítások szinte önálló megoldása (továbbra sem ajánlják azonban a winmodemek és a GDI nyomtatók használatát).

A SuSE szintén saját fejlesztésű, grafikus Yast2 beállítóeszközével immár a TV kártyákat és a lapolvasókat is lehet használni, és már a rendszer telepítésekor aktivizálni lehet egy személyes tűzfalat, megelőzendő az esetleges támadásokat. (ennek konfigurálása elvégezhető grafikus felületen keresztül is). Támogatott a titkosított file-rendszer, és a PGP alapú elektronikus levelezés, de a csomag része az Amavis nevű víruskereső program is. A fentieken kívül a CD-ken összesen több mint 2000 alkalmazás kapott helyet, elsősorban a professzionális felhasználók igényeinek kiszolgálására. A SuSE Linux 7.3 Professional csomag bruttó ajánlott végfelhasználói ára 21.900 forint, amely magában foglalja a fent említett 90 napos terméktámogatást, a 7 CD-t, illetve az 5 darab kézikönyvet is (ne feledjük, ezen CD-k magáncélú másolása, és továbbadása is megengedett).

Az új változat megjelenése kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Dr. Szentiványi Gábor, a magyarországi iroda vezetője elmondta: mivel a programok már elértek egy megfelelő fejlettségi szinten, a jövőben már nem fognak évi három, csupán két új Linux-csomaggal megjelenni. További céljaik között szerepel egyes nagyvállalatokkal (például Fujitsu-Siemens, IBM) való magyarországi együttműködés, melynek keretében többek között előre telepített SuSE Linux-szal kínált konfigurációk megjelenése is várható.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin