Connect with us

technokrata

Akkumulátor helyett parányi motor: a jövő mobil energiaforrása?

Laptop

Akkumulátor helyett parányi motor: a jövő mobil energiaforrása?

Kutatók régóta keresik az akkumulátorok korlátait ledöntő új technológiákat. Úgy tűnik, a probléma más irányból való megközelítésével megoldás születhet…

Az üzemanyag hajtotta mini motor létrejöttével az akkumulátorok egy sokkal tartósabb és hatékonyabb alternatívája születhet meg. Méretét tekintve nem nagyobb, mint egy inggomb, a működési elve pedig ismerős: hasonlóan üzemel, mint az erőművek, fosszilis üzemanyagot éget el és ennek segítségével elektromos áramot állít elő. Luc Frechette, a mini motort építő mérnökcsapat egyik tagja laikusok számára is érthetően magyarázta el a szerkezet működését: “Üzemanyagot és levegőt viszünk be a motorba, melynek eredményeképpen elektromosságot kapunk.”

Az egy átlagos erőműnél ezerszer kisebb méretű mini motor megközelítőleg 20 wattot képes előállítani, mindezt 2,4 millió fordulattal percenként. Tízszer nagyobb teljesítményre képes, mint a legjobb lítium akkumulátor. Szintén kedvező tulajdonsága a rövid feltöltési idő: ha elfogyott az üzemanyag, egyszerűen csak bele kell tölteni a működéséhez szükséges folyadékot és már dolgozhat is újra.

Az ilyen apró méret több szempontból is előnyös. Egy notebook akkumulátora megközelítőleg egy pakli kártyának a nagyságával vetekszik. A mini motor ennél jóval kisebb helyen is elfér, így ha közel ugyanakkora telepmérettel számolunk, akkor gyakorlatilag majdnem a teljes méretében képes üzemanyagot tárolni. Ennek köszönhetően akár 24 órán keresztül is működhet a parányi masina.

A súlyát tekintve kevesebb mint egy grammot nyom a szilikon alapú motor. A szerkezet égésterében hidrogént éget el, majd az így keletkezett forró gáz egy forgó turbinába jut, ami ellátja energiával a légsűrítőjét. Ezeket a parányi alkatrészeket igen nagy precizitással kell elkészíteni. Mivel mikrométerekben mérhető nagyságokról van szó, ezért hasonló tisztaságot kell tartani a motor gyártása közben, mint például a merevlemezeknél. Már egy mikronos hiba is azt eredményezheti, hogy a kis masina nem lesz működésre bírható.

Köztudott, hogy az elektronikában leghamarabb a mozgó alkatrészek hajlamosak elromlani. Itt erre minden lehetőség megvan, a percenkénti több mint 2 milliós fordulatszám nagy igénybevételt jelent. Azonban nem csak ez okozhat problémát; a gázzal működő motor elég sok hőt termel, és ez jelentős melegedésre készteti a kis masinát. Elég kellemetlen élmény, ha például egy mobiltelefon tulajdonosa leégeti a fülét a mini motorral működő telefonjával.

Mindazonáltal teljes erőbedobással dolgoznak a problémák megoldásán és tervek szerint talán már jövőre készen lehetnek a mini motorral. Nagy kereslet várható, főként a hadiipar érdeklődik komolyan a fejlesztések iránt. A motorka készítői úgy vélik, hogy a hadsereg után a kereskedelemben is gyorsan elterjedhet, mert nagy az igény a hosszan üzemelő, kicsi akkumulátorokra.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle