Connect with us

technokrata

Nagy Testvér díj: szorul a hurok!

Laptop

Nagy Testvér díj: szorul a hurok!

Megszületett a legnagyobb esélyesek listája az első Magyarországi Nagy Testvér Díjra, melyet több kategóriában ítél oda a zsűri az arra érdemes személyeknek illetve szervezeteknek. Az eredményhirdetésig izgalmas napoknak nézünk elébe…

Mint azt egy előző hírünkben is írtuk, ez lesz az első ilyen jellegű díjkiosztás, melyre egy volt szocialista országban kerül sor.

Az ”Állami szervek” kategóriájában a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala mellett az Igazságügyi Minisztérium esélyes a nem túl megtisztelő díjra. Az előbbi azért, mert kiadta az állampolgárok adatait egy harmadik félnek, nevezetesen az Országimázs Központnak. Az utóbbi pedig egy, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló új törvénytervezet miatt.

Ennek lényege, hogy míg az állam tevékenysége kevésbé, addig az embereké egyre inkább átláthatóbbá válna (például az oktatási intézmények vagy a munkahelyek kamerákkal történő felszerelése révén).

A ”Cégek” kategória résztvevői: a Microsoft Magyarország, a Windows XP magyar nyelvű verziójának, a Passporttal történő összekapcsolása miatt. A Suli Info Adatszolgáltató Bt. azon remek ötlete miatt indul, mely szerint a szülők SMS értesítést kapnának a gyermekeik által megszerzett jegyekről. A Tesco-Global Rt. Budaörs pedig azért szerepel itt, mert a dolgozókat a tudtuk nélkül, kamerák segítségével figyelték meg és ezeket a felvételeket fel is használták a munkások ellen.

A ”Magánszemélyek” kategóriában Fenyvessy Zoltán képviselõ indul, mert az adatvédelmi biztos hivatalának szükségességét vitatta. Fenyvessy Zoltán nincs egyedül, Körmendy-Ékes Judit a magyarországi Internet szigorú állami szabályozására irányuló próbálkozásaiért szerepel itt, valamint Répássy Róbert képviselõ is esélyes a díjra, a Lex Répássy néven elhíresült Ptk. módosítás miatt.

Van még egy úgynevezett ”Közönségdíj” kategória is, ahol az Országimázs Központ a szavazatok 39,4 százalékának elnyerésével ”büszkélkedhet”, az Országjáróval kapcsolatos adatkezelése miatt.

Szerencsére létezik pozitív e-privacy díj is, melyet Majtényi László, adatvédelmi biztosként kifejtett tevékenységéért kapott.

S bár Nagy Testvéred nem látható sehol és a hangja is csak esetenként szól Rád a falakból, azért érzed: ott van mindenütt és figyel Téged…Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák