Connect with us

technokrata

Az Xbox miatt hamarabb kerül piacra a Playstation3?

Laptop

Az Xbox miatt hamarabb kerül piacra a Playstation3?

Egy Financial Times-nak adott interjúban Kunitake Ando, a Sony elnök-vezérigazgatója elmondta: a saját merevlemezzel, és Ethernet adapterrel is rendelkező Xbox megjelenése miatt lehetséges, hogy a tervezettnél hamarabb piacra dobják majd a Playstation3 konzolt.

Ando közölte, a Playstation2 legnagyobb ellenfele az Xbox, mivel az változást idéz elő az egész iparág életciklusában. A Sony korábbi nagy riválisa, a Nintendo gyakorlatilag már nem minősül ellenfélnek a játékkonzolok területén, ugyanis például Japánban a GameCube konzolból csak a tervezett mennyiség harmada fogyott el. A Nintendo helyére gyakorlatilag a játékgép piacon zöldfülűnek számító Microsoft lépett be (a Nintendo továbbra is élen áll a hordozható játékgépek piacán a Game Boy Advance-szal).

Ugyanakkor az még nem tisztázott dolog, hogy a Microsoft-Sony párharc eredményeként lecsökkentik-e a Playstation2 termék-életciklusát 3 évre, vagy sem. A Playstation2 eladásai jelenleg még elég jól alakulnak, azonban a gyártónak még ki kell termelnie azt a veszteségét, amelyet a konzol gyártási ár alatt történő értékesítéséből halmozott fel. Bevált gyakorlat a konzolgyártóknál az, hogy magukat a játékgépeket relatíve olcsón kínálják, a kieső bevételeket, illetve magát a nyereséget a játékszoftverek értékesítéséből teremtik elő.

Az International Development Group nemrég publikált felmérése szerint a Playstation2-ből 2004-re az Egyesült Államokban már 34 millió darab lesz a háztartásokban, míg az Xbox-ból ugyanakkor csak 20 millió darab gép lesz az otthonokban, a kifejezetten gyerekeknek szánt Nintendo GameCube-okból pedig 18 millió darabot értékesítenek addigra.

A Playstation 3 fejlesztése már folyamatban van. A Sony a Toshibával és az IBM-mel közösen fejleszti az új masina alapjait képező vadonatúj chipet egy 400 millió dolláros, 5 évre szóló befektetés részeként. A chip gyártása várhatóan 2004-ben fog megkezdődni, és az ezen alapuló eszköz már az eddigieknél bővebb kommunikációs képességekkel, és szélessávú Internet-támogatással lesz ellátva.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle