Connect with us

technokrata

Microsoft szerencsejáték: 500 milliót az Xboxra!

Laptop

Microsoft szerencsejáték: 500 milliót az Xboxra!

A ma megjelent Xbox kiskereskedelmi ára 299 dollár. Előállítási költsége azonban ennél sokkal több. Miből remél hát hasznot a Microsoft?

Ahogy a Sony a PlayStation 2-vel, a Nintendo a GameCube-bal, a Microsoft az Xbox-szal kénytelen azt a kockázatot vállalni, hogy nem haszonnal ad túl konzolján, sőt, inkább minden dobozt komoly anyagi áldozatok árán juttat el a vásárlók nappalijába.

Miből van akkor a pénz? Nos, a konzolgyártók mind a játékszoftverekből, esetleg az új generációs konzolok esetében a kapcsolódó szolgáltatásokból befolyó összegekből remélnek (busás) hasznot húzni.

Ezért van az, hogy egy új konzol kifejlesztése, előállítása és piacra dobása hosszútávú befektetésnek számít, ami bizony nem kis kockázattal jár. A szakemberek szerint a Microsoft például 1 és 2 milliárd dollár körüli veszteségre számíthat az Xbox előállításából, mely összeg nyilvánvalóan évek múltán térülhet csak meg.

A Microsoft ezen kívül 500 millió dollárt szán az Xbox reklámkampányára, amely azonban, állítások szerint, nem is olyan sok. Ha számolunk azzal, hogy ebből az összegből fedezik például a konzolra fejlesztő szoftverkészítők termékeinek reklámját, és egyebeket, ez igaz is lehet.

De nézzük meg a másik oldalt is: az IDC elemzése szerint a videojáték piac csupán Észak-Amerikában 11.4 milliárd dolláros forgalmat produkál majd idén, és ez jelentősen növekszik majd az elkövetkező évek során.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle