Connect with us

technokrata

Megjelent a Microsoft Xbox!

Laptop

Megjelent a Microsoft Xbox!

Helyi idő szerint egy perccel csütörtök éjfél után a new yorki Times Square-en lévő Toys ”R” Us játékboltban útjára bocsátották a Microsoft első játékkonzolját, az Xboxot.

A világ ”legizmosabb” konzoljaként számot tartott Xbox megjelenésére több ezren voltak kíváncsiak, sokan pedig azért jöttek, hogy már rögtön a megjelenéskor megkaparinthassák az odaszállított ezer darab misztikus ”X-doboz” egyikét.

Magát a játékboltot is Xbox logók, feliratok, illetve zöld fény borította. Természetesen több híresség, illetve más Microsoft felsővezetők mellett maga Bill Gates is részt vett a bevezetési ceremónián, sőt ő maga lejátszott egy pár menetet a 299 dollárba kerülő Xboxon az első vásárlóval, egy Edward Glucksman nevű fiatalemberrel, aki New Jerseyből érkezett.

A videojátékok jövője a mai nappal kezdődik, mégpedig az Xbox-szal!” – mondta Bill Gates, a Microsoft elnöke. „Az Xbox megjelenése a digitális szórakoztatóipari forradalom megvalósítását célul kitűző stratégiánk meghatározó állomása. Következő generációs interaktív szórakozás az otthonokban! Ez az, amire az emberek vágynak, s a Microsoft innovatív fejlesztéseivel ezen igény kielégítésén fáradozik. Most azonban csak annyit tudok mondani: az Xbox egyszerűen fantasztikus” – nyilatkozta Gates.

Az Xbox szíve egyébként egy 733 MHz-es Intel processzor, amelyet egy 233 MHz-es, az Nvidia által fejlesztett grafikus processzor, illetve a média kommunikációs processzornak nevezett egység egészít ki. A konzol összesen 64 MB DDR memóriával rendelkezik, és ez az első olyan játékgép, amelyet saját, 8 GB-os merevlemezzel is elláttak (eredetileg is ekkorát akartak, de később azt ígérte a szoftveróriás, hogy 10 GB-os winchesterek kerülnek a gépbe, ám végül mégis a kisebb tárkapacitásúra esett a választásuk). Integrált Ethernet porttal is rendelkezik az Xbox, 256 csatornás hangkártyája pedig támogatja a Dolby Digital Surround Sound-ot, azaz elérhető a térhatású hangzás is. Egy opcionális kiegészítő megvásárlásával az Xbox DVD filmek lejátszására is képessé tehető.

Jelenleg, azaz az amerikai megjelenés napján az Xboxhoz 5 Microsoft Game Studios, illetve 15 darab külsős fejlesztő által elkészített játék érhető el. Ezek között olyan címek is megtalálhatók, mint a ” Shrek”, a ”Halo”, vagy a ”Dead or Alive 3”, amelyek minden bizonnyal nagy sikert aratnak majd a játékosok körében.

Az amerikai piacon egyébként most nagy harc zajlik majd a következő generációs videójátékok között, hiszen már jó ideje kapható a Sony Platstation2-je, míg a Nintendo elsősorban gyerekeknek szánt GameCube nevű konzolgépe, amely körülbelül 100 dollárral lesz olcsóbb az Xboxnál. A jelenleg több mint tizenötezer viszonteladónál kapható termékből a karácsonyi vásárlási szezonban 1-1,5 millió darabot szállítanak majd le a boltokba, a gyártást végző Flextronics cég mexikói gyárából, amely hetente 100 ezer darab konzolt képes legyártani (a Flextronics magyarországi üzeme az európai piacra termel, ahol csak jövő márciustól lesz megvásárolható a konzolgép).

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle