Connect with us

Hirdetés

technokrata

Yopy: Linuxalapú PDA

Laptop

Yopy: Linuxalapú PDA

Yopy, a Samsung linuxos palmtopja egy év szünet után végre újra felütötte fejét.

Bár eredetileg a Samsung neve alatt tervezték az eszköz piacra dobását, ám a COMDEX-en most a G.Mate cég állítja ki, aki a Yopy fejlesztését végezte, így nem teljesen tiszta, hogy most milyen márkanéven fog piacra kerülni a PDA november végén.

A Yopy paraméterei meglehetősen hasonlóak a Sharp SL-5000-esére, amely ugyancsak egy Linuxot futtató tenyérgép. A Yopy szíve egy 206MHz-es Intel StrongARM processzor, 3,5 inches TFT kijelzővel és 64 MB memóriával rendelkezik, amely 240×320 pixeles, 16 bites színmélységű kép megjelenítésére képes, és megtalálható egy mikrofon, illetve egy kicsike hangszóró is.

A G.Mate saját fejlesztésű, Linupy nevű Linux rendszere fut a gépen, amely a szabványos X grafikus felületen keresztül vezérelhető. Maga az operációs rendszer a PDA 16 MB ROM-jában helyezkedik el a webböngészővel, az e-mail klienssel, az MP3 lejátszó, szövegszerkesztő, hangrögzítő, képnézegető, szervező és egyéb alkalmazásokkal egyetemben.

USB-s bölcsőn vagy soros porton keresztül lehet a Yopy-t a PC-hez kapcsolni, de a termék rendelkezik infravörös (IrDA) porttal, és képes fogadni az MMC flash kártyákat is. A Yopy a Microsoft Outlook, illetve a Lotus Notes programok adatait képes az szinkronizálni a saját memóriájában lévőkkel. Az egyetlen hiba, amely már most, a képet nézve is feltűnik, hogy az eszköz nem szabványos QWERTY, hanem a számológépekéhez hasonló ABCDEF… billentyűkkel rendelkezik, ami véleményem szerint eléggé megnehezíti majd a használatot, bár az eszköz kézírás-felismerésre is képes (de akkor minek a billentyűzet?).

Pozitívum ugyanakkor, hogy a Yopy hátlapja levehető, így különböző bővítéseket lehet majd csatlakoztatni a masinához, tehát például a CDMA, GSM, vagy GPRS, sőt akár 3G technológiát támogató modulokat is (ha lesznek ilyenek). Sajnos a Yopy pontos megjelenési ideje és ára egyelőre nem ismeretes.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés