Connect with us

Nukleáris robbanás az IBM-nél

Laptop

Nukleáris robbanás az IBM-nél

Az IBM szuperszámítógépeket állít a hadsereg szolgálatába (is).

Egy nukleáris fegyvereket szimuláló kutatásban az IBM új, Blue Gene/L névre keresztelt rendszerét fogják alkalmazni. Ezt a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumában fogják létrehozni, 65000 processzor egy rendszerbe kapcsolásával. Ez a Gyorsított Stratégiai Számítás Kezdeményezés kiegészítése lesz, ahol szintén egy IBM csúcskategóriás gép dolgozik (név szerint az ASCI White).

A Blue Gene/L 16 trillió byte-nyi memóriával fog rendelkezni és a teljesítménye 200 trillió számítás lesz másodpercenként (érdekességképpen ez a teljesítmény számológéppel úgy válna elérhetővé, ha a Föld minden embere másodpercenként 33.000! számítást tudna elvégezni). A gép a 100 millió dolláros költségvetésű Blue Gene program része.
Az IBM másik téren is sikert aratott: az amerikai Nemzeti Atmoszféra Kutató Központtal kötött egy 24 millió dolláros szerződést, melynek értelmében egy meglehetősen számításigényes feladatot kell megoldaniuk. A terv célja, hogy előre jósolható legyenek a klimatikus változások (többek között a globális felmelegedés folyamata).

Az ekkora szuperszámítógépeket főként a kormányzati- és a kutatószférában alkalmazzák, de az üzleti életben is akad pár hely az ilyen gépeknek (például az autók ütközésének és a sugárhajtóművek működésének szimulálása is nagy számítási teljesítményt kíván).

A legnagyobb ötszáz számítógép listájába nehéz bekerülni. Az IBM mellett még a Hewlett-Packard és a Compaq Computer képviselteti magát jelentősebb mértékben, de a Kék Óriás domináns e piacon (tavaly az IBM gépe volt az első a listán, az első tíz helyből ötöt megszerzett és az egész listán 32 százalékos a részvételi arányuk).

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom