Connect with us

Hirdetés

technokrata

Knight Rider mindenkinek

Laptop

Knight Rider mindenkinek

K. I. T. T. technológiája már a küszöbön van.

Nemsokára a személygépkocsik képesek lesznek vezeték nélküli zeneletöltésre, e-mail felolvasásra, sőt, még kedvenc zenéinket is lejátszák majd munkába menet.

Mindez akkor következhet be, ha az autógyártók és a technológiai cégek egyezségre jutnak, nyílt szabványokat tudnak létrehozni, ezáltal olcsóvá és praktikussá téve az alkalmazásokat. A jelenlegi helyzet szerint nagyon úgy tűnik, hogy az autó előbb-utóbb eljut arra a szintre, amin most az otthoni számítógépünk van – be leszünk hálózva még az utakon is.

A főbb autógyártók által létrehozott Autós Multimédia-Felület Együttműködés (Automotive Multimedia Interface Collaboration) nevű koalíció célja, hogy egy egységes alkalmazásfelület álljon a fejlesztők rendelkezésére. Ha ugyanis külön-külön invesztálnának, az nagyon sok pénzbe kerülne és ennek egyenes következménye lenne a magas ár. A piac számára túl költséges ez a megoldás.

Legígéretesebb megoldásnak a Nyitott Rendszerek Átjárója Kezdeményezés (Open Systems Gateway Initiative – OSGi) tűnik. Az autókhoz, otthonokhoz és egyéb környezetekhez kapcsolódó szélessávú szolgáltatásokat nyílt leírásokkal létrehozó konzorcium már hetven tagot számlál, köztük olyanokat, mint a Sun, az IBM, a Motorola, az Ericsson és a Nokia.

Az OSGi-alkamas elektronikával felszerelt autók 2003 környékén jelenhetnek meg, közölte az OSGi elnök John Barr. Tervek szerint az alábbiak fogják jellemezni a jövő közlekedési eszközét:

– Az autón belül is lesz egy hálózat: a blokkolásgátló rendszer kölcsönhatásban van a többi (például a motort ellenőrző) rendszerrel. Valamelyik meghibásodása esetén egy másik képes átvenni az irányítást.

– A külső hatások automatikusan befolyásolják a belső környezetet. Például a hangos e-mail felolvasás elhalkul, ha az autóba épített GPS szerint jobban oda kellene figyelni a forgalomra (mert mondjuk egy zsúfolt kereszteződésen haladunk át).

– Beépített tűzfal szolgálja a kritikus alkalmazások védettségét a kevésbé fontosabbakétól. Nem lenne túl előnyös, ha például az egyik rendszer valami oknál fogva azonnali fékezésre kényszerítené az autót.

– A könnyebb kezelés céljából a legtöbb funkció hangvezérelt lesz.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés