Connect with us

technokrata

Kevesebb vonalszakadás (9x/Me/NT4/2k/XP)

Laptop

Kevesebb vonalszakadás (9x/Me/NT4/2k/XP)

A modem néha a legrosszabb pillanatban tud leválni a telefonvonalról, egy fejbecsapás-szerű kattanás kíséretében. A bosszankodás pedig nem old meg semmit. Nekem előfordult olyan is, hogy a telefonos kapcsolat nem szakadt meg ugyan, de az adatfolyamot mintha valami dugó torlaszolta volna el, a külső modemem lámpácskái percekig mozdulatlanok maradtak.

Kevesen vannak, akik ezzel a problémával még nem kerültek szembe. A problémát többféle tényező okozhatja. Én csak a leggyakoribbat írom le.

A modemek a kapcsolat kezdetén, összefütyüléskor állapodnak meg a protokollban és a sebességben (ekkor még figyelembe tudják venni a vonali zaj mértékét és a szerveroldali forgalmat), de később ezen már nem tudnak korrigálni. Ez a leggyakoribb oka a szétkattanásnak.

A modemnek kiadható egy olyan parancs, amellyel maximálható a sebesség, így nem fogja túlkalkulálni magát, illetve marad némi tartalék is, ha netán romlana a vonali minőség. Ez a néhány százalékos ”butítás” nem okoz észrevehető sebességcsökkenést, viszont drasztikus javulást eredményez a kapcsolódás biztonsága terén.

A beállítást a következőképpen változtathatjuk meg.

1. Nyissuk meg a Start -> Vezérlőpult -> Modemek -> Tulajdonságok -> Kapcsolat adatlapot.

2. A Speciális -> Különleges beállítások mezőbe írjuk be az
– AT+MS=12,1,32000,42000 (digitális vonal, V.90)
– AT+MS=56,1,32000,42000 (digitális vonal, K56Flex)
– AT+MS=11,1,300,33600 (analóg vonal, V.34)

Az 56, 12, 11 számok a protokollt írják elő, az 1-es az automatikus sebesség-választást a megadott határok között, az utolsó két szám pedig a határokat jelenti. Hogy digitális vagy analóg vonal van-e, azt legbiztosabban a MATÁV-tól lehet megtudni.

Mielőtt élesben beírnánk valamelyik sort a megadott mezőbe, érdemes egy próbát tenni egy terminálprogramban, melyik sort fogadja el a modem. Ha a parancs beírása és az [ENTER] után OK jelzést kapunk, akkor elfogadta a modem, egyébként nem. Ha az első parancsra OK a válasz, maradjunk annál, ha csak a kettes OK, akkor válasszuk azt, de analóg vonalnál csak a hármast választhatjuk.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle